Ani minútu! Prečo by ste nemali nechať cestoviny v sitku či cedidle?

Dovaríte cestoviny a následne ich z hrnca spolu s vodou prelievate cez sitko, aby sa zbavili vody?

15.12.2020 07:00
špagety, cedidlo, cestovina, sitko, Foto:
Špagety v cedidle? Prečo to nie je dobrý nápad?
debata (8)

Navyše, cestoviny v sitku či cedidle chvíľu necháte, kým dovaríte omáčku? Tu je niekoľko dôvodov, prečo to nie je dobrý postup. O čo sa ochudobňujete?

Voda z cestovín obsahuje veľa škrobu, ktorý sa vyplavuje pri varení z cestovín. Prvou chybou po dovarení cestovín je vyliať vodu, v ktorej sa varili. Práve vďaka vyššiemu obsahu škrobu môžete touto vodou omáčku na cestoviny mierne zahustiť. Omáčka tak bude na cestovinách aj lepšie držať.

Ďalšou zásadnou chybou je, ak po uvarení prelejete celý obsah hrnca cez sitko či cedidlo a cestoviny v ňom niekoľko minút necháte, kým dovaríte omáčku. Voda, ktorá je na cestovinách, sa v sitku odparí, zvyškový škrob spôsobí, že sa cestoviny zlepia a vytvoria nepeknú masu, s ktorou sa pri servírovaní následne bude trápiť.

Nie, nepomôže ani to, ak cestoviny v sitku ešte opláchnete studenou vodou. Prečo? Zmyjete z nich soľ a následne už v sitku máte len vodové cestoviny bez chuti.

Takže v čom spočíva trik pri príprave cestovín? Varte ich tak, aby boli hotové v tom čase, ako omáčka. Následne ich vyberte špeciálnou naberačkou z hrnca, v ktorom sa varili a pridajte ich priamo do hrnca s omáčkou. Ešte lepšie – varte ich o 2 minúty kratšie, ako je uvedené na obale a dovarte ich priamo v omáčke. Týmto spôsobom škrob naviaže viac omáčky a cestoviny budú veľa chutnejšie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #cestoviny #cedidlo

+ Na alkohol dnes zabudnite, zvoľte si dnes inú cestu.
Osviežte si myseľ a opakujte si čo už viete a k tomu sa...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....