Čo sa stane s vašim telom, ak si dáte jedno jablko denne?

Jablká na zimné uskladnenie patria k pár málo plodinám, ktoré si aj počas zimy môžeme dopriať prakticky čerstvé. Pritom porekadlo, že stačí jedno jablko denne a lekár sa vám vyhne, pochádza z roku 1866 a nepotrebuje žiadne novelizácie. Stále platí.

12.12.2020 07:00
jablko, jablká Foto:
Dať si každý deň jedno jablko, nie je zázračným návodom na dlhý a zdravý život.
debata

Jablko skutočne funguje

Dať si každý deň jedno jablko, nie je zázračným návodom na dlhý a zdravý život. Pravdou však je, že ním telu dodáte množstvo prospešných látok, ktoré organizmu pomôžu byť fit a v lepšej kondícii. Zároveň ide o chutný a bezpečný spôsob dotankovania živín. Tak prečo sa oň oberať? Jedno jablko na desiatu vám možno život nezachráni, ale zaručene prispeje k jeho vyššej kvalite.

Jablko plné zdravia

V jednom jablku nájdete celú zásobu živín. Od antioxidantov cez vlákninu, vitamíny a minerály. Najviac sú zastúpené prvky v pomere:

  • Vitamín C: 9% dennej dávky.
  • Meď: 5% dennej dávky.
  • Draslík: 4% dennej dávky.
  • Vitamín K: 3% dennej dávky.

Jednotlivé prvky sú zastúpené v takej kombinácii, že hoci ide o malé dávky, sú v prírodnej forme a telo ich dokáže využiť viac, ako keby ste si jednotlivé denné dávky doplnili z umelých zdrojov. Jablko obsahuje aj antioxidant kvercetín, kyselinu kávovú a epikatechín.

Skvelé na srdce

Podoba so srdcom nie je vecou náhody. Štúdie naznačujú spojenie medzi vyššou konzumáciou jabĺk a menším výskytom srdcovo – cievnych ochorení. Štúdia na 20 000 dospelých dokonca zistila, že konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny vrátane jabĺk súvisí s nižším rizikom mozgovej príhody. Čo je dôvodom? Predovšetkým flavonoidy, ktoré znižujú zápal a chránia zdravie srdca. Rozpustná vláknina zasa dokáže znížiť krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Pár zlepšení do talónu

Konzumáciou jabĺk podporujete optimálnu váhu. Rozpustná vláknina vás v snahe o jej dosiahnutie podporí. Ukázal sa aj priaznivý vplyv na pevnosť kostí, čo je dobrá správa pre všetky ženy, ktorým hrozí osteoporóza. Jablká podporujú aj funkciu mozgu a znižujú oxidačný stres. Zmierňujú prejavy astmy, znížia riziko cukrovky a spomaľujú starnutie. Jedno jablko denne nie je liek na všetko, ale v mnohom pomôže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #vitamín C #vláknina #jablko #draslík #vitamín K

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...