Tipy, triky a nápady: Ako na červenú repu

Červená repa by sa mala variť dobre očistená, ale neošúpaná asi hodinu v dostatočnom množstve vody. Ak sa do vody dá trochu octu alebo citrónovej šťavy, repa bude aromatickejšia.

11.12.2020 13:00
cvikla, červená repa, detox Foto:
Uvarená červená repa sa dá bez problémov aj zamraziť.
debata

Aby sa ľahšie šúpala, treba ju dať hneď do studenej vody. Kto chce uchovať viac vitamínov, nemusí ju variť, šetrnejšie je ju piecť v rúre zabalenú v alobale pri 180 stupňoch asi 50 minút a potom ošúpať. Problémom pri spracúvaní tejto zeleniny je jej sýta farba, ktorá dokáže narobiť v kuchyni neporiadok. Ak nechcete mať fialové ruky, treba si dať jednorazové rukavice, ale pomáha aj natrieť si ruky jedlým olejom. Ak si ich predsa len zafarbíte, spoľahlivo pomôže potrieť si ich citrónovou šťavou. Pri oblečení zase pomáha dostatok horúcej vody a mydla. Uvarená červená repa sa dá bez problémov aj zamraziť. Dobre zabalená vydrží v chladničke 6–7 mesiacov.

Užitočná voda z cestovín

Keď varíte špagety alebo iné cestoviny, väčšinou ich dobre precedíte. To je ale chyba, voda z cestovín obsahuje veľa škrobu a výborne sa hodí na spojenie omáčok k nim. Takže lepšie, ako precediť cestoviny cez sitko a nechať ich odkvapkať, je vybrať ich aj s trochou vody. Tak to odporúča napríklad Jamie Oliver.

Kapary namiesto citróna

Ku kúsku ryby patrí na zvýraznenie chuti a osvieženie kúsok citróna. Tak je to v našich končinách zaužívané. Ak máte chuť trochu experimentovať, ale zase nie až tak veľmi, skúste vymeniť citrón za kapary. Ich výrazná kyslo-slaná chuť vhodne dopĺňa menej výraznú chuť napríklad rybieho filé. O kaparách sa hovorí, že pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, detoxikujú organizmus a majú antiseptické účinky. Tiež podporujú trávenie.

Lak na vlasy ako čistidlo

Lak na vlasy môže mať oveľa viac využití, ako len držať účes – aj v domácnosti. Pomáha napríklad pri odstraňovaní fľakov z čokoládovej zmrzliny. Stačí na ne nastriekať trochu laku a potom dať normálne do prania. Tiež pomáha v prípadoch, ak máte topánky, ktorých vnútrajšok necháva farebné stopy na ponožkách. Zabránite tomu tak, že ich vnútrajšok budete striekať sprejom na vlasy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky #lak na vlasy #kapary #tipy #červená repa #nápady

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...