So zemiakmi sa dá v kuchyni čarovať ako s ingredienciou na niekoľko rozmanitých príloh. Zemiaky však môžu byť aj základom pre hlavné jedlo, na ktorom si pochutíte doma s partnerom či celou rodinou. V rúre pečené zemiaky skvelo chutia len tak „chudobne“ – so soľou, korením a plátkom masla. Ale pripraviť si môžete aj chutné a výrazne bohatšie „pečené šupky“.
Potrebujete:
- 4 až 6 stredne veľkých zemiakov s hladkou tenšou šupkou, očistené a osušené
- olivový olej
- cesnak
- slanina na plátky (dvojnásobný počet podľa počtu zemiakov)
- špenát
- soľ
- korenie
- maslo
- 5 vajec
Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia a nechajte piecť celé zemiaky v šupke. Ideálne je použiť papier na pečenie, ktorý využijete zároveň aj na opečenie plátkov slaniny v rúre (ak nechcete použiť panvicu).
Upečené zemiaky prekrojte na polovicu, vydlabte striedku a snažte sa zachovať zemiak v tvare akejsi „lodičky“. Tieto lodičky vložte znovu na plech a ešte nechajte piecť do chrumkava.
Na oleji a pár nakrájaných strúčkoch cesnaku si pripravte špenát, ktorý ochutíte soľou a korením. Rovnako pripravte na masle miešané vajíčka, nezabudnite na ochutenie.
Do hotovej „praženice“ môžete primiešať zemiakovú hmotu. Chrumkavé zemiakové šupky potrite jemne z vnútornej strany maslom a vrstvite. Najprv praženicu, následne špenát a na vrch plátok chrumkavej slaniny. Ozdobiť a ochutiť môžete jedlo aj bylinkami.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Červenie krumple s bravčovými dukátmi na Varecha.sk