Vylievate šťavu z kyslej kapusty, lebo vám nechutí? Veľká chyba!

Možno si na chuť šťavy z kyslej kapusty budete musieť chvíľu zvykať, ale ak sa na začiatku premôžete, oceníte jej prínos pre organizmus, zvlášť pre črevá.

09.12.2020 15:00
kyslá kapusta Foto:
debata

Iste, kyslá kapusta sa považuje za veľmi zdravú potravinu, o jej účinkoch na naše zdravie niet pochýb. Podobne je na tom aj šťava z kyslej kapusty a rozhodne má nášmu telu čo ponúknuť. Obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ako aj baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú prospešné pre trávenie a takisto pre zdravie čriev. Zjesť iba kapustu a a šťavy sa zbaviť by preto bolo chybou.

Pri výrobe kyslej kapusty necháme kvasiť bielu kapustu. Živiny obsiahnuté v bielej kapuste sa zachovajú a výnimočné látky si uchováva aj šťava z kyslej kapusty. Tá okrem iného poskytuje cenný vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a takisto vitamín K, ktorý je spojený so zdravými kosťami. Netreba opomenúť kyselinu listovú a vitamín B12, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri tvorbe krvi.

Špeciálny význam však majú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré šťava v značnej miere obsahuje a ktoré vznikajú počas fermentácie. Vďaka tomu je šťava z kyslej kapusty prírodným probiotikom, ktoré podporuje črevnú flóru a tým aj zdravie čriev. A to naozaj výrazne.

Keďže trávenie a zdravie čriev ide ruka v ruke s našou hmotnosťou, šťava z kyslej kapusty je nápomocná pri chudnutí. Existuje aj špeciálna diéta, pri ktorej sa šťava z kyslej kapusty pije ráno a kyslá kapusta sa konzumuje na poludnie aj večer.

Šťava má mierne laxatívne účinky a môže u niektorých ľudí spôsobovať zažívacie ťažkosti – hnačky, plynatosť. Piť by sa mala iba v malom množstve – nie viac ako jeden pohár denne.

Šťava z kyslej kapusty dobre poslúži:

  • na podporu imunitného systému
  • pri zápche
  • počas pôstnej kúry
  • na podporu črevnej mikroflóry, napríklad po antibiotickej li­ečbe
  • na povzbudenie trávenia
Video
Kyslá kapusta patrí k jednej zo základných surovín slovenskej kuchyne. Existuje možstvo rôznych receptov, ktoré využívajú jej osobitú chuť a vlastnosti. Aj tento recept je jedným z nich. Vyskúšajte! Pripravené podľa receptu od @luss44.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #trávenie #vitamín C #kyslá kapusta

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...