Radšej menej, ale kvalitnejšie! Pri výbere potravín spomaľme, aj počas Vianoc. Ako na to?

Zaujíma vás, ako spomaliť pri výbere potravín, ako upriamiť pozornosť na kvalitu a najmä na to, ako ju spoznať a kde ju hľadať?

09.12.2020 09:00
vianoce, med, trh, farmár, potravina, obchod Foto:
Aj pred Vianocami si kupujte len potrebné množstvo potravín a neplytvajte jedlom.
debata

V súčasnosti sa nám nedarí odolávať vírusu "rýchleho životného štýlu”, ktorý mení naše správanie a motivuje nás siahať po fastfood riešeniach. Odvracia našu pozornosť od ingrediencií v potravinách a od prvotných surovín.

Globálne hnutie Slow Food, ktoré vzniklo v 80. rokoch minulého storočia, každoročne oslavuje 10. decembra Deň Matky Zeme (Terra Madre Day). Tento dátum nie je náhodný – je to dátum vzniku tohto hnutia. Pri príležitosti Dňa Matky Zeme sa máme venovať témam rôznorodosti potravín, tradičnej kulinárnej kultúry, a to v rôznych kútoch sveta. Miestne združenie Slow Food Pressburg organizuje aktivitu ku dňu "Terra Madre Day“ – na bezplatnom webinári, zo série Pomaly ďalej zájdeme, predstaví príbehy troch ľudí, ktorých spája záujem o kvalitné remeselné potraviny. Margit Slimáková, špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu, Peter Slačka, šéfkuchár v Bistro Baroza, Michal Roháč, zakladateľ zeleninovej farmy Dream Farm, ktorý hospodári regeneratívnym spôsobom a Anetta Vaculíková za Slow Food Pressburg sa v stredu, 9. decembra o 18:00 hod. stretnú na online diskusii.

Skúsenosti diskutujúcich inšpirujú všetkých, ktorých zaujíma, ako spomaliť pri výbere potravín, ako upriamiť pozornosť na kvalitu a najmä na to, ako ju spoznať a kde ju hľadať. Webinár bude pre všetkých dostupný na webe Slow Food Pressburg.

Je najvhodnejší čas, aby sme aj počas Vianoc spomalili. Najdôležitejšie sviatky v roku budú o to vzácnejšie, o čo viac kvalitných a zdravých potravín bude ich súčasťou. Kupujte si len potrebné množstvo potravín a neplytvajte jedlom. Radšej menej, ale kvalitnejšie. Zabezpečte si potraviny z tradičnej výroby od roľníkov, rodinných fariem a remeselných výrobcov. Chuť tradičných, dobrých, čistých a férových potravín prispeje k autentickým zážitkom počas najkrajších sviatkov v roku.

Súčasťou našej kultúry sú aj tradičné potraviny. Mali by sa stať súčasťou našich každodenných jedálničkov, a to nielen počas sviatkov. „Potrebujem poznať príbeh každej potraviny. Musím vedieť, odkiaľ pochádza. Musím si vedieť predstaviť ruky, ktoré pestovali, spracovali, ktoré pripravili to, čo jem,“ tak znie citát Carla Petriniho, zakladateľ hnutia Slow Food.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Vianoce #nakupovanie #Slow Food Pressburg

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...