Tekvicové rizoto s kockami tempehu
Na 4 porcie potrebujeme:
300 g cukety, 350 g tekvice hokaido, 200 g maslovej tekvice, 150 g mrkvy, 500 g varenej ryže (bielej, naturálnej, čiernej), 190 g tempehu, 150 g cibule, štipka soli, olivový olej, 5 g curry korenia. Na ozdobu: 100 g údeného tofu syra, 50 g tekvicových semienok
Postup:
1. Na oleji podusíme cibuľu. Keď je jemne podusená, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, cuketu, tekvicu hokaido a maslovú tekvicu.
2. Pridáme, soľ, curry korenie a podlejeme troškou vody. Keď je táto zmes mäkká, pridáme nakrájaný tempeh a ešte spolu všetko varíme cca 2–3 minúty na miernom ohni.
3. Do takto pripraveného základu pridáme uvarenú ryžu a tekvicové semienka. Navrch nastrúhame údený tofu syr a podávame.
Krém z tekvice hokaido s ovseným mliekom
Na 4 porcie potrebujeme:
950 g tekvice hokaido, 150 g cibule, 200 g zemiakov, 100 ml ovseného mlieka, 2 kúsky cesnaku, štipka soli, 1 čl tekvicového oleja,
Na ozdobenie: 50 g tekvicových semienok
Postup:
1. Do hrnca dáme variť zemiaky, cesnak, cibuľu a štipku soli. Tekvicu hokaido poriadne umyjeme, prekrojíme a vydlabeme jadierka. Nakrájame ju na kocky, osolíme, pokvapkáme troškou oleja a dáme piecť do rúry cca na 150 stupňov 20 minút.
2. Upečenú tekvicu hokaido pridáme do hrnca, prilejeme ovsené mlieko a necháme 2–3 minúty prevrieť. Potom necháme polievku troška vychladnúť, rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém a podľa našej chuti.
3. Nakoniec pokvapkáme tekvicovým olejom a ozdobíme tekvicovými semiačkami.
Vareškov tip
Prečo pečieme? Tekvica na prípravu tekvicového krému sa pečie preto, lebo pečením vystúpi jej sladká chuť. Odrodu hokaido navyše netreba šúpať, spotrebuje sa celá.
Recepty pripravili Anna Červenková a Dušan Lakatoš zo spoločnosti Gurmán Group v Bratislave.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Šúľance na slano s tekvicovou omáčkou na Varecha.sk