Tekvicové hody: Maslová, muškátová, hokaido či špagetová...

S tekvicou už dávno nekončíme pri prívarku. Pod jedným názvom sa totiž skrývajú desiatky odrôd, farieb a chutí z rôznych kútov Zeme. Inšpirujú nás k tvorbe stále nových jedál – od chuťoviek až po dezerty. Maslovú, muškátovú, hokaido či špagetovú… všetky vítame v našej kuchyni. Jedlami z tekvice si zároveň uctíme aj naše prababičky, ktoré ju tu oddávna pestovali, varili a strašidelne vyrezávali aj bez nejakého zvláštneho tekvicového dňa…

05.12.2020 11:00
varecha, Tekvicová téma, Varecha 45/20, tekvica, Foto:
Tekvicové rizoto s kockami tempehu.
debata

Tekvicové rizoto s kockami tempehu

Na 4 porcie potrebujeme:

300 g cukety, 350 g tekvice hokaido, 200 g maslovej tekvice, 150 g mrkvy, 500 g varenej ryže (bielej, naturálnej, čiernej), 190 g tempehu, 150 g cibule, štipka soli, olivový olej, 5 g curry korenia. Na ozdobu: 100 g údeného tofu syra, 50 g tekvicových semienok

Postup:

1. Na oleji podusíme cibuľu. Keď je jemne podusená, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, cuketu, tekvicu hokaido a maslovú tekvicu.

2. Pridáme, soľ, curry korenie a podlejeme troškou vody. Keď je táto zmes mäkká, pridáme nakrájaný tempeh a ešte spolu všetko varíme cca 2–3 minúty na miernom ohni.

3. Do takto pripraveného základu pridáme uvarenú ryžu a tekvicové semienka. Navrch nastrúhame údený tofu syr a podávame.

Krém z tekvice hokaido s ovseným mliekom

Na 4 porcie potrebujeme:

950 g tekvice hokaido, 150 g cibule, 200 g zemiakov, 100 ml ovseného mlieka, 2 kúsky cesnaku, štipka soli, 1 čl tekvicového oleja,

Na ozdobenie: 50 g tekvicových semienok

Postup:

1. Do hrnca dáme variť zemiaky, cesnak, cibuľu a štipku soli. Tekvicu hokaido poriadne umyjeme, prekrojíme a vydlabeme jadierka. Nakrájame ju na kocky, osolíme, pokvapkáme troškou oleja a dáme piecť do rúry cca na 150 stupňov 20 minút.

2. Upečenú tekvicu hokaido pridáme do hrnca, prilejeme ovsené mlieko a necháme 2–3 minúty prevrieť. Potom necháme polievku troška vychladnúť, rozmixujeme ponorným mixérom na jemný krém a podľa našej chuti.

3. Nakoniec pokvapkáme tekvicovým olejom a ozdobíme tekvicovými semiačkami.

Vareškov tip

Prečo pečieme? Tekvica na prípravu tekvicového krému sa pečie preto, lebo pečením vystúpi jej sladká chuť. Odrodu hokaido navyše netreba šúpať, spotrebuje sa celá.

Recepty pripravili Anna Červenková a Dušan Lakatoš zo spoločnosti Gurmán Group v Bratislave.

Video
Šúľance, ktoré nie sú na sladko, ale na slano!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Varecha.sk #tekvica #hokaido #maslová tekvica #muškátová tekvica

+ Dôležitý je aj spánok, nezabúdajte na kvalitu a dĺžku.
Nesnažte sa o všetkom rozhodovať sami, poraďte sa s...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...