Tipy, triky a nápady: Kyslá kapusta nielen do kapustnice

Kyslá kapusta je zimným zdrojom vitamínov a probiotík a jej použitie v kuchyni môže byť naozaj všestranné.

04.12.2020 11:00
kyslá kapusta Foto:
Kyslá kapusta.
debata

Hodí sa nielen ako príloha k jedlu alebo na kapustnicu. Nadrobno nakrájanú ju možno pridať do rôznych jedál, ktoré jej svieža kyslá chuť oživí. Napríklad do zemiakovej kaše, ale dá sa aj spojiť s exotikou – nadrobno nakrájanú zmiešať s avokádom a urobiť z nej nátierku. Takisto ju možno použiť do dipov a dresingov do šalátov.

Jednoduchá maškrta

Maslové sušienky (populárny anglický shortbread) sú jednoduchým riešením, ak máte chuť na niečo sladké a nekomplikované. Suroviny má človek väčšinou vždy poruke, keďže potrebuje na ne len múku, maslo, cukor a soľ. Základný recept je z 200 g hladkej múky, 150 g masla, 50 g trstinového cukru a štipky soli. Klasická pšeničná hladká múka dá nahradiť aj špaldovou hladkou múkou, dokonca aj typom 1050, čo je akýsi medzistupeň medzi hladkou a celozrnnou múkou. Úplne iný šmrnc však keksy dostanú, keď do zmesi nastrúhate kôru z chemicky neošetreného alebo biopomaranča, prípadne citróna. Stačí vypracovať cesto, opatrne vyvaľkať tak na asi 5–7 mm a preniesť na plech alebo do formy a popichať vidličkou. Toto množstvo sa pečie v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút. Ešte horúce sa posype cukrom, trochou kôry a pokvapká roztopenou čokoládou. Pre pohodlnejších – na upečené cesto možno nastrúhať čokoládové hoblinky, na horúcom povrchu sa roztopia. Cesto sa krája ešte teplé, aby sa keksy nelámali.

Čaro pokrčeného papiera

Každý, kto občas pečie a používa papier na pečenie, to pozná. Ak ním potrebujete niečo vyložiť, napríklad formu na pečenie, nie je to úplne jednoduché, lebo papier je nepoddajný, nedrží tam, kde má. Existuje však jednoduchý trik, ako papier na pečenie priviesť k „poslušnosti“. Stačí odtrhnúť si, koľko potrebujeme, alebo zobrať hárok nastrihaného papiera a zhúžvať ho do gule. Tak, akoby ste ho išli hodiť do koša. Potom guľu rozbaliť a papier znovu vystrieť. Papier pokrčením zmäkne, takže formu či plech vyložíte bez problémov.

Kurča na mriežke

So zaujímavým nápadom, ako piecť kurča a zemiaky v rúre trochu inak, prišiel v jednej svojej relácii známy šéfkuchár Jamie Oliver. Piecť kurča inak ako v nádobe je pre väčšinu asi nepredstaviteľné, ale dá sa aj inak. Šéfkuchár odporúča dať to teplovzdušnej rúry na plech zemiaky, resp. prílohu ku kurčaťu a na mriežku nad zemiaky položiť marinované a nasolené kurča. Šťava z neho tak bude stekať do zemiakov. Samozrejme, má to háčik v podobe čistenia mriežky po pečení… Trochu sa dá ochrániť – ak ju pred pečením potrieme tukom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kapusta #triky do kuchyne #tipy #kyslá kapusta #maškrta #nápady #kurča

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...