3 kuchynské triky! A už nikdy nebudete žmýkať citrón či cediť cestoviny po starom

Rok 2020 sa rozhodne niesol v znamení návratu k vareniu. Mnoho z nás strávilo v kuchyni viac času než predtým, či už zdokonaľovaním aktuálnych kuchárskych schopností, alebo skúšaním varenia vo všeobecnosti.

03.12.2020 07:00 , aktualizované: 09:14
príloha k jedlu, cestoviny, rezance Foto:
Ako správne scediť cestoviny? Prekvapí vás malý trik.
debata (2)

3 kuchynské triky, ktoré ‚zrodil‘ TikTok?!

Kuchynské aktivity sa objavili ako jeden z leitmotívov aj na mnohých profiloch na sociálnych sieťach či na populárnom TikTok-u. Práve tam sa objavili aj triky, ktoré britský Daily Mail označil za „kuchynské triky roka“.

Ide pritom o pomerne jednoduché úkony, ktoré však dokážu zjednodušiť alebo uľahčiť tradičné kuchynské činnosti. V zozname tých, ktoré ste možno nepoznali, no stoja za vyskúšanie, sú aj nasledovné!

Ako správne scediť cestoviny?

Zvyčajne používame sitko, ktoré držíme jednou rukou nad umývadlom a v druhej ruke zvierame hrniec s vriacou vodou, z ktorého sa snažíme preliať vodu cez sito. Na podobnú činnosť sú niekedy potrební dvaja členovia domácnosti, najmä, ak ide o ťažší hrniec a väčší objav cestovín. Podľa užívateľov z TikTok je však omnoho jednoduchšie, ak si zaobstaráme sitko, ktorého priemer je podobný ako priemer hrnca na cestoviny. Pri scedení hotových kolienok, špagiet či penne potom vložíme sitko do hrnca tak, aby vypuklá časť smerovala dovnútra hrnca. Je dôležité sito držať pevne spoločne s držadlom hrnca a následne len vodu zliať do umývadla. Cestoviny zostanú v hrnci.

@real_ensee

tell the truth you didn’t know about this #fyp #foryou #normalpeople #lifehacks

♬ Niagara Street - Ensee

Ako ľahko nakrájať koláč?

Mnohí nadšenci pečenia zvyknú krájať torty, koláče či zákusky s pomocou horúceho noža. Dôvodom je, že horúci nôž nezničí polevu a celkový vzhľad zákuskov či koláčov. Nahradiť tento postup však môžete rovnako účinným, ktorý sa však zaobíde bez sporáka a ponárania noža do hrnca s horúcou vodou. Použite zubnú niť, ktorá poľahky koláč a jemnejšou konzistenciou prekrojí a zachová bez ujmy aj polevu.

Ako vyžmýkať citrón?

Znie to ako úplne jednoduchý úkon a predsa mnohých z nás otravuje, že pri žmýkaní citrónovej šťavy máme zvyčajne v čaji či ovocnej šťavy jadierka. Riešenie je jednoduché – citrón nemusíte krájať na dve polovice, ale pomocou špízovej ihlice alebo tenkého noža urobte do citróna dieru aspoň do polovice dužiny – ideálne z hornej alebo spodnej časti (nie z bočnej!) a jednoducho ho vyžmýkajte. Jadierka zostanú vnútri.

Video
Pozrite si, ako má rád špagety herec René Štúr.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #cestoviny #citrón #koláč #trik

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...