To najlepšie na nedeľu: Tradície, ale aj šanca vyskúšať niečo nové

Nedeľný obed bol vždy synonymom toho najlepšieho a najchutnejšieho. Chvíľou, v ktorej sa akoby spomalil čas. Stôl sa vtedy oblieka do elegantnejších šiat, ale prím hrá jedlo, pripravované s láskou a nadšením. Nedeľa praje tradíciám, ale je aj vhodnou príležitosťou vyskúšať niečo nové.

02.12.2020 13:00
magazín Varecha, Varecha, venček, losos, Vrecha... Foto:
Venček so syrovou penou a s údeným lososom.
debata

Venček so syrovou penou a s údeným lososom

Na 8 ks potrebujeme:

Na odpaľované cesto: 120 g polohrubej múky, 40 g masla, 4 vajcia, 200 ml vody, soľ.

Plnka: 400 g tvrdého syra, 160 ml sladkej smotany, 200 g nátierkového masla, soľ, korenie, 160 g údeného lososa

Postup:

1. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu s maslom. Do vriacej vody prisypeme naraz preosiatu múku a sústavne intenzívne miešame. Hmota by sa po pár minútach nemala lepiť ani na hrniec, ani na varechu a mala by vytvoriť guľu. Túto hotovú hmotu restujeme aspoň štyri minúty a preložíme ju do misky. Po miernom vychladnutí do nej pridávame jedno vajce po druhom a vpracujeme do hmoty.

2. Cesto dáme do cukrárskeho vrecúška zvnútra pogumovaného (aby sa nám lepšie pracovalo). Na papier si ho vytlačíme do tvaru venčekov. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňoch. Keď sa venčeky zväčšia a začnú sa mierne zafarbovať, znížime teplotu o 40 stupňov a dopečieme.

3. Na plnku rozmixujeme tvrdý syr dohladka, pridáme nátierkové maslo a dochutíme. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme na sneh a vmiešame do syrovej zmesi. Plnku vložíme do cukrárskeho vrecúška a plníme rozkrojené venčeky. Na to pridáme plátky údeného lososa a prikryjeme druhou časťou venčekov.

Vareškov tip: Nikdy neotvárajte!

Pri príprave odpaľovaného cesta platí jedno základné pravidlo – rúru počas pečenia nikdy neotvárajte! Ak chcete, aby boli venčeky ešte viac nadýchané, pokropte ich pred pečením vodou.

Losos v sezamovej kôrke s feniklovým pyré

Na 4 porcie potrebujeme:

600 g lososa, 40 g sezamu, 800 g fenikla, petržlen, 400 ml smotany, maslo, soľ, korenie, koriander, koriandrový olej, limetková šťava

Postup:

1. Lososa obalíme v sezame a grilujeme asi minútu z každej strany – závisí od hrúbky a od preferovaného prepečenia. Potom ho dáme do rúry dopiecť alebo len odležať na panvici, aby sa nám neprepiekol.

2. Pyré pripravíme z fenikla a petržlenu. Obe suroviny nakrájame na menšie kúsky a na oleji opražíme dozlata. Pridáme soľ, korenie a zalejeme smotanou a trochou vody a varíme, až kým sa zelenina neuvarí do mäkka. Potom fenikel scedíme a prebytočnú smotanu odložíme. Fenikel dáme do mixéra spolu s maslom a postupne prilievame odloženú smotanu, aby nám vzniklo jemné pyré.

3. Dochutíme soľou, cukrom, korením, limetkovou šťavou. Na dozdobenie použijeme ochutený olej napríklad z koriandra, koriandrové alebo feniklové lístky.

Recepty pripravil Pavol Búci, šéfkuchár hotela Termál*** vo Vyhniach.

Video
Máte radi bylinky? Skúšali ste niekedy fenikel, ktorý je zapekaný?

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Zapekaný fenikel na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #losos #Varecha.sk #magazín Varecha #TV Varecha #údený losos

+ Budete sa cítiť výborne, najlepšie na prechádzke so svojím psíkom.
Nestrácajte nádej, pokračujte ďalej v sne o...

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...