Ohŕňate nos nad zelerom? Pár dôvodov, prečo by ste nemali

Éterické silice obsiahnuté v zeleri sa vyznačujú antibakteriálnymi a antimykotickými účinkami. A to rozhodne nie je všetko!

01.12.2020 15:00
zeler, zelenina Foto:
Používate v kuchyni zeler?
debata

Zeler ponúka v kuchyni všakovaké využitie. Obsahuje éterické oleje, ktoré vôňou nie každému vyhovujú. Okrem nich však ponúka množstvo vitamínov ako A, C a E ako aj dôležité minerály ako vápnik, zinok či železo. Vďaka svojej špeciálnej kombinácii výživných látok má zeler močopudný účinok a je skvelým posilňovačom imunity.

Éterické silice obsiahnuté v zeleri sa vyznačujú antibakteriálnymi a antimykotickými účinkami, dezinfikujú tráviaci trakt. Zeler má aj antioxidačný účinok. Chráni bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi. Zeler obsahuje chemickú zlúčeninu ftalid, štúdie ukázali, že znižuje celkový cholesterol. Zelenina, ktorá pôvodne pochádzala z oblasti Stredomoria, bola známa už v stredoveku. V tom čase najmä kvôli svojim účinkom zvyšujúcim mužskú potenciu.

Sezóna zeleru je od augusta do decembra. Ak kupujete zeler, mal by byť v obchode pevný a suchý. Čo sa farby týka, zvonka je to žltohnedá, zvnútra má byť farba zeleru biela až krémová. Ak má zeler aj listy, tie by mali byť svieže zelené.

Rozrezaný zeler skladujte zabalený v potravinovej fólii alebo vlhkej kuchynskej utierke. V chladničke, v zásuvke na zeleninu, vydrží až 14 dní. Zeler po rozrezaní rýchlo zhnedne. Aby sa zabránilo oxidácii, je najlepšie pokvapkať miesto rezu citrónovou šťavou alebo bielym octom. Takto zostane vnútro zeleru biele.

Popularite sa teší aj zelerová šťava – ide o odšťavené zelerové stonky, ku ktorým sa pridáva odšťavené ovocie – k zeleru sa hodí najmä jablko či hruška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #zeler #zelerová šťava

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...