Tipy, triky a nápady: Šípky v tekutej forme

Šípky v tekutej forme – to je pre väčšinu šípkový čaj, niekto si možno pod tým predstaví šípkové víno. Zo šípok sa však dá doma urobiť aj likér. Trvá to síce pár týždňov, ak by ste začali napríklad teraz, možno si ním spríjemniť občas zimné večery.

29.11.2020 10:00
varecha, šípky, tipy a triky, Foto:
Šípkový likér.
debata

Na 0,7 dl fľašu potrebujeme pol kilogramu šípok, 150 g hnedého cukru, 2 klinčeky, kôru z polovice biocitróna a biopomaranča a 0,7 l brandy. Očistené šípky sa nasypú do veľkého pohára, zasypú sa na noc cukrom, ráno sa do nich pridajú klinčeky, citrónová a pomarančová kôra a brandy. Celé sa to nechá prikryté dva mesiace na svetlom mieste odpočívať. Potom sa tekutina precedí cez sitko s gázou a naleje do fľaše alebo menších fliaš. V nej sa nechá ešte 4 týždne na chladnom mieste odpočívať.

Čo je ganache

Za mnohými exoticky znejúcimi slovami sa skrývajú bežné suroviny a postupy, čo je aj prípad ganache. Slovo pochádza z francúzštiny, keďže vo Francúzsku tento postup vznikol. Je to vlastne náplň do praliniek alebo do koláčov. Robí sa z dvoch surovín – zo šľahačkovej smotany a z čokolády v pomere 1:2. Smotanu zohrejeme tesne pod bod varu a prelejeme ňou čokoládu. Vymiešame na hladký krém, necháme vychladnúť a plníme.

Tri tipy s jablkami

Ak pripravujeme jablkový koláč, na ktorý potrebujeme ošúpať jablká, a chceme mať čo najmenej odpadu, treba ich ponoriť na minútu do vriacej vody. Vtedy ich dokážeme ošúpať s minimálnou vrstvou dužiny. Jablkové pyré je zase chutnejšie a má výraznejšiu chuť nie z varených, ale z pečených jabĺk, aj keď má trochu tmavšiu farbu. A do tretice – jablká veľmi ľahko prijímajú arómy z okolia, preto, ak ich chceme skladovať, treba dávať pozor, vedľa čoho ich uložíme. Určite nie napríklad vedľa zemiakov, kyslej kapusty, aromatických bylín. Dokonca vedia napáchnuť aj tabakovým dymom.

Zušľachtené ananásom

Ananás v gastronómii vnímame ako ovocie, ktoré je výborné samotné, ako súčasť ovocných šalátov alebo dezertov. Ananás je ale výborný aj v kombináciách, ktoré nie sú až také bežné. Ak chcete napríklad vylepšiť chuť šalátu z červenej repy, vmiešajte doň na tenké plátky nakrájaný čerstvý ananás. Aj šalát z kyslej kapusty dokážu malé kúsky ananásu pozdvihnúť na úplne inú úroveň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #triky do kuchyne #jablko #tipy #ananás #Varecha.sk #šípky

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...