Robusta kontra arabika! Akú kávu obľubujú ženy a akú muži?

Ako v mnohých iných oblastiach, aj pri káve platí staré známe – koľko ľudí, toľko chutí.

28.11.2020 13:00
kaviareň, pitie kávy, káva Foto:
Káva prospieva najmä tráviacemu a srdcovocievnemu systému.
debata

Vedeli ste, že denne sa na celom svete vypije 1,4 miliardy šálok káv? Aj z toho dôvodu je káva druhou najobchodovanejšou komoditou na svete. Predbehla ju iba ropa… Kávu milujú ľudia na všetkých kontinentoch – kým na severe ju majú radi horúcu vo veľkých šálkach, čím bližšie k rovníku, tým intenzívnejšia je chuť, ale porcie kávy v šálkach sú menšie. Na jedného Taliana pripadnú ročne 4 kg kávy, Slovákovi postačia 3 kg. Okrem povzbudzujúcich účinkov má káva ďalšie preukázané priaznivé benefity na zdravie a dokonca sa môže považovať za diétny nápoj, pretože šálka čiernej kávy má iba 1 kalóriu.

Môžeme si ju tak dopriať aj v čase diétovania. Ak však holdujete káve s mliekom a cukrom, buďte opatrnejšia. Vďaka nim sa z nízkokalorického nápoja ľahko stane kalorická bomba. Aj tu sa dá nájsť riešenie v podobe rastlinného či nízkotučného mlieka. Avšak určite je vhodnejšie piť kávu nielen bez cukru, ale aj bez ďalších dochucovadiel. Dokonale tak vynikne tak viac jej chuť.

Ako v mnohých iných oblastiach, aj pri káve platí staré známe – koľko ľudí, toľko chutí. Niektorí majú radi intenzívne a výrazné chute, vedia oceniť aj horkejšiu alebo kyslejšiu kávu. Iným vyhovuje vyváženosť chutí. Podľa Václava Faltusa z pražiarne Zlaté Zrnko sa dosť výrazne líšia chuťové preferencie žien a mužov. "Netvrdím, že to platí stopercentne, ale podľa toho, čo si dámy u nás kupujú pre seba a čo pre svoje polovičky alebo kolegov, by som povedal, že ženy oceňujú zaujímavé chute káv s pôvodom a muži majú radšej kávy jednoduchšej chuti.“

V kávových zmesiach, ktoré viac chutia ženám, zvyčajne prevažujú arabiky z rôznych kútov sveta a robusty je v nej menej, ak vôbec. Naopak, pánom vyhovujú kávy s vyšším obsahom robusty. „Nie sú to dve rozdielne odrody, ale dva druhy kávy, ktoré sa líšia počtom chromozómov. Keďže arabika ich má 44, má aj viac rôznych chutí. Robusta ich má 22, ale má viac kofeínu a je menej kyslá,“ dopĺňa Václav Faltus. Arabika preto ponúka až 1 400 chutí, pričom robusta „len“ približne 400.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #káva #arabica #robusta #pitie kávy #káva s mliekom

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...