Čo ste netušili o mandliach. Sú zdravšie, ako sa zdajú

V obchode s orieškami nepatria k najdrahším, ale svojimi výživovými vlastnosťami neraz prekonajú aj omnoho „luxusnejšie“ druhy. Pochádzajú zo Stredomoria a už sa o nich začína otvorene hovoriť ako o superpotravine 21. storočia.

25.11.2020 14:00
mandle Foto:
Mandle sú prírodným liekom na zníženie tlaku.
debata

Zachránia vám srdce

Kristi Crowe-White, docentka na katedre výživy na univerzite v Alabame uvádza, že mandle obsahujú viac ako 10 makroživín a mikroživín, ktoré sú nevyhnutné na podporu a správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Ďalšou výhodou sú aj zdravé tuky, ktoré sa neusádzajú v cievach, ale naopak podporujú ich pružnosť.

Boj proti rakovine prírodnou formou

V mandliach nájdeme v prírodnej forme vysokú koncentráciu vitamínu E. Vďaka tomu majú mandle silný antioxidačný potenciál a stávajú sa ostrými nábojmi v boji proti rakovine.

Znižujú tlak

Mandle sú prírodným liekom na zníženie tlaku. Približne 20 – 30 kusov mandlí obsahuje 80 miligramov horčíka, ktorý pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu a rovnako znižuj tlak krvi. Preto je vhodné dať si ráno k zdravým raňajkám hrsť mandlí.

Skvelé na stolicu

Ak máte problém so zápchou, mandle môžu priniesť pozitívne odozvy vo vašich črevách. Sú plné vlákniny, o ktorej je známe, že prečistí črevá s účinnosťou brúsneho papiera.

Rastlinný zdroj bielkovín

Dobrá správa pre všetkých, ktorí chcú znížiť podiel cukru v strave a zvýšiť konzumáciu bielkovín. Mandle sú tými správnymi orechmi. Plné hrsť mandlí dodá telu chrumkavou formou zruba 6 gramov proteínov.

Kombinácia pre viac energie

Mandle sú tak trochu ako lekár s hnedým plášťom, ku ktorému sa vyberiete, ak pociťujete nedostatok energie. Sú totiž perfektným životabudičom. Obsahujú mangán, meď a riboflavín v takom pomere, že vedia dodať telu záložný energetický zdroj, aj keď už melie z posledného. Prečo hovoríme o hnedom plášti? Pretože štúdia z roku 2005, ukázala, že mandle sú najzdravšie, keď sa konzumujú práve aj s hnedou šupkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #orechy #mandle #vitamín E #horčík #zdravé tuky

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...