Zázvor nie je len pomocník v chrípkovej sezóne! Takto ho zapojíte aj do varenia

28.11.2020 08:00
zázvor, ďumbier
Zázvor sa dá využívať aj v kuchyni pri varení, nielen ako prostriedok v chrípkovej sezóne. Autor:

Zvyčajne ho konzumujeme práve v čase jesene a jari, keď naše telo čelí zvýšenému náporu vírusov.

Zázvor však nemusí byť len pomocníkom imunity v pikantných odvaroch či v podobe zázvorového oleja a vody, skvelo sa hodí aj do kuchyne!

Tepelne spracovaný zázvor síce stratí časť svojich blahodárnych látok, stále je však pre naše telo prospešný a zároveň dodáva jedlu novú, originálnejšiu chuť. Zázvor môžeme používať namiesto tradičnejšieho čierneho, zeleného či ružového korenia. Ochutiť s ním môžeme mäso, omáčky, ale tiež napríklad polievku alebo šaláty. Podľa toho, ktoré jedlo si vyberieme, líši sa aj použitie zázvoru či spracovanie čerstvého koreňa.

Polievka

Najmä skvelé „jesenné“ polievky ako je brokolicová, mrkvová čo tekvicová z hokkaido tekvice si pýtajú trošku pikantnej príchute. Zázvor môžeme pridať už pri varení ostatných surovín. Ak chceme zvýrazniť jeho chuť, môžeme ho osmažiť na troche oleja alebo masla, napríklad aj s cesnakom, čili či cibuľkou. Nezabudnime však predtým z neho ošúpať kôru.

Mäsové pokrmy

Sušeným zázvorom môžeme ochutiť mäso pripravené na pečenie či smaženie. Hodí sa ku kuracine, morčaciemu mäsu, ale funguje aj v spojení s typickejším bravčovým mäsom či hovädzinou. Vtedy sa chuť uberá smerom k ázijskej kuchyni a tak okrem zázvoru často pri príprave nechýba ani sójová omáčka, rozlične koreniny, citrónová tráva, kurkuma či kari a veľa veľa mladej cibuľky či klíčkov. Pri príprave omáčok je možné zázvor použiť aj čerstvý a nechať ho jemne zmäknúť a uvoľniť chuť pri varení omáčky.

Šalát

Zázvor (čerstvý aj sušený) sa dá použiť na prípravu dresingu, ale aj ako samotná súčasť šalátu. V prvom prípade môžeme pripraviť dresing zo zmesi najemno nastrúhaného zázvoru, olivového oleja, sójovej omáčky, citrónovej alebo limetovej šťavy, cesnaku, čili, horčice, medu a čierneho korenia. Všetko zmiešame a použijeme ako zálievku na šalát. V druhom prípade necháme nasekaný zázvor päť minút vo vode, pridáme jablka pokvapkané citrónovou šťavou a vlašské orechy. Ide o netradičný, no veľmi zdravý a chutný šalát.

Pozrite si ako moderátorka a producentka Katarína Jesenská pripravuje tresku s voňavou pikantnou smotanovou omáčkou.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo. Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#zdravie #zázvor #varenie #polievka #kuchyňa
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ So zdravým sa vyskytnú určité ťažkosti, ktoré budete dlhšie liečiť.
Plné pracovné nasadenie vás vyčerpá a...

+ Zdravie sa zlepšuje, výkon, ktorý ste strácali sa pomaly vracia.
Zistíte rozdiely na účte v banke, nemáte...