Mäso 10x inak: Keď sa niekedy organizmu žiada aj niečo sýtejšie

V súčasnej dobe sa čoraz viac presadzuje ľahká a bezmäsitá kuchyňa a aj my gastronómovia sa tomuto trendu ponukou jedál prispôsobujeme. Na druhej strane, jeseň a zima so svojim nevľúdnym ponurým počasím sú optimálnym obdobím, keď sa niekedy organizmu žiada aj niečo sýtejšie a tým môže byť aj porcia mäsa. Alebo na zahriatie tanier dobrého silného hovädzieho vývaru. Práve v tomto období má mäsitá kuchyňa aj u nás viac priaznivcov ako kedykoľvek inokedy. Príprava niektorých jedál vyžaduje čas, ale zase tá chuť za to stojí.

22.11.2020 07:00
tatarák, varecha 43/20, magazín varecha, Foto:
Tatarák z hovädzej sviečkovice s čiernou hľuzovkou a maslovou hriankou.
debata

Tatarák z hovädzej sviečkovice s čiernou hľuzovkou a maslovou hriankou

Na 4 porcie potrebujeme:

200 g hovädzej sviečkovice, 4 vaječné žĺtky, hľuzovkový olej, soľ, 4 krajce hriankového chleba, 40 g masla

Postup:

1. Sviečkovicu nasekáme nadrobno, pridáme soľ, hľuzovkový olej, žĺtok a ak máme, nastrúhanú hľuzovku.

2. Hrianky opečieme na masle, nakladáme na ne tatarák, ktorý prípadne zdobíme nastrúhanou hľuzovkou.

Vareškov tip: Sous vide je u profesionálov obľúbená metóda prípravy najmä mäsa. Je to vlastne tepelná úprava zavákuovanej suroviny vo vodnom kúpeli pri konštantnej teplote. Na „suvidovanie“ sa používajú špeciálne zariadenia, dajú sa kúpiť aj na domáce použitie. Doma ho možno sčasti nahradiť aj tak, že mäso s prísadami zavákuujeme a varíme v hrnci, musíme ale sledovať, aby mala voda konštantnú teplotu.

Kačacie prsia s marmeládou z červenej cibule, foie gras a zelerovým pyré na hrianke

Na 4 porcie potrebujeme:

800 g kačacích pŕs, soľ 60 g masla, 200 g červenej cibule, 80 g foie gras, 200 ml červeného vína, 60 g medu, 320 g zeleru, 4 hrianky, 200 ml ľubovoľného vývaru

Postup:

1. Kačacie prsia zbavíme kože, osolíme a udusíme (alebo pripravíme sous vide). Pred podávaním krátko opečieme na časti tuku z kože z oboch strán. Prerastenú kačaciu pečeň (foie gras) prudko opečieme.

2. Z kože z kačacích pŕs nakrájame drobučké škvarky, ktoré vypečieme dozlatista. Cibuľu nakrájame na jemné klinky a dusíme na masle. Zalejeme vínom, osolíme, pridáme med a dusíme až do konzistencie marmelády.

3. Zeler nakrájame na kocky, opečieme na masle. Zalejeme vývarom, uvaríme domäkka. Po uvarení zeler rozmixujeme na tuhé pyré. Z chleba pripravíme hrianky, natrieme pyré, podávame s kačacími prsami, pečienkou a cibuľovou marmeládou.

Vareškov tip: Vymeniť pri príprave chleba vodu za čierne pivo je jeden zo spôsobov, ako inovovať klasický recept. Chlieb je hutnejší a má trochu výraznejšiu chuť.

Recepty pripravil Peter Ďurčo, executive chef reštaurácie hotela Lesná v Starej Lesnej.

Video
S letom prišla aj grilovacia sezóna. Aby ste mali čo dať na gril, skúste sa inšpirovať týmto receptom a využite takú slovenskú surovinu, akou sú hovädzie rebrá.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilované hovädzie rebrá na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #príprava mäsa #Varecha.sk #mäsové jedlá #TV Varecha

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....