Ako sa budeme cítiť v nasledujúcich hodinách závisí aj od našich raňajok. Na rôzne druhy potravín počas rána reagujú rozdielne aj naše črevá – niektoré potraviny sú pre zdravie čriev prospešné, iné už menej.
Z týchto raňajok profitujú aj naše črevá:
Prírodný jogurt
Porcia jogurtu dodá našim črevám hromadu zdravých baktérií, nazývaných tiež probiotiká. Baktérie mliečneho kvasenia Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus sú obzvlášť dobré pre tráviaci systém, ktorý profituje z bakteriálnych kultúr. Nie nadarmo sa hovorí, že naše zdravie ide ruka v ruke so zdravím čriev.
Ovsené vločky
Či už sú vločky vo forme kaše, müsli, či len zaliate vodou alebo mliekom, z nejakého dôvodu sú jedným z najobľúbenejších raňajkových jedál. Iste, svoje zohráva aj ich rýchla príprava. Vláknina v nich obsiahnutá pozitívne vplýva na mikrobiálne zloženie v čreve, navyše, zasýtia na dlhšiu dobu. Vďaka pravidelnému prísunu vlákniny sa upravuje nielen naše trávenie, ale aj vylučovanie.
Vajcia
Vajcia sa odporúčajú tým, ktorí uprednostňujú teplé raňajky. Môžu byť pripravené rôznymi spôsobmi – napríklad ako praženica, omeleta, volské oko. Vajcia sú bohatým zdrojom mnohých výživných látok (vitamíny, kyselina listová, zinok…). Vajcia na raňajky výborne zasýtia, pritom to, ako dlho ich telo trávi, závisí od ich prípravy. Odporúčajú sa ako raňajky najmä pred fyzicky náročným dňom.