Tipy, triky, nápady: Červená repa netradične

O červenej repe všetci vedia, že je to zdravá potravina, existuje veľké množstvo receptov na jej prípravu, ale málokto vie, že jedlé sú nielen buľvy, ale aj listy - samozrejme, čerstvé, krehké, nie zvädnuté.

18.11.2020 13:00
shutterstock cvikla Foto:
Červenú repu poznáme buď čerstvú, alebo najčastejšie zavarenú, resp. fermentovanú.
debata

Dá sa z nich urobiť napríklad teplý šalát. Stačí ich umyť, osušiť, nakrájať na prúžky. Dať na panvicu pár šalotiek alebo nadrobno nakrájanú cibuľu, pridať trochu olivového oleja a zohriať. Do tejto zmesi pridať nakrájané listy a pár minút variť. Osoliť, okoreniť a preložiť na tanier. Do hotovej zmesi sa odporúča pridať orechy a trochu olivového oleja. Kto chce výdatnejšie jedlo, môže pridať ešte jedno alebo dve nadrobno nakrájané natvrdo uvarené vajíčka. Červenú repu poznáme buď čerstvú, alebo najčastejšie zavarenú, resp. fermentovanú, ale takisto sa dá aj zmraziť. Treba ju však predtým uvariť. Dobre zatvorená vydrží v mrazničke aj 6–7 mesiacov.

Vlastné chlebové korenie

Do domáceho chleba sa pridáva často len soľ, prípadne rasca, ak však máte radi chleby, aké predávajú napríklad v Rakúsku a chcete si taký upiecť doma, máme pre vás tip. Niektoré rakúske chleby majú trošku inú chuť ako naše. Môže za to chlebové korenie, ktoré do nich pridávajú. Zmes dostať občas kúpiť aj v maloobchodnej sieti, bežne ju dostať cez rôzne e-shopy. Je však aj iná možnosť – pripraviť si chlebové korenie doma. Stačí zmiešať rovnaké diely rasce, anízu, fenikla a mletého koriandra a zamiešať. Do cca 700-gramového bochníka potom pridáme podľa chuti jednu-dve čajové lyžičky zmesi.

Čistíme bez chémie

Čoraz viac ľudí uprednostňuje pri udržiavaní čistoty v kuchyni alternatívne metódy a nie klasické čistiace prostriedky z drogérií. Alternatívou sú rôzne ekologické prípravky, ale veci sa dajú vyčistiť aj tým, čo máme doma. Napríklad chladničky, umývačky riadu, mrazničky či mikrovlnky sa dajú vyčistiť, ak použijeme jedlú sódu, pripadne prášok do pečiva, ocot alebo citrón. Dosky na krájanie sa zase dajú vyčistiť citrónom. Rozkrojeným treba poriadne vyšúchať dosku a nechať 15 minút odstáť. Potom zmyť.

Ako na gaštany

Keď sa dostanete v obchode alebo niekde inde ku gaštanom a neodoláte im, nemali by ste doma s ich prípravou otáľať. Dajú sa síce skladovať v chladničke, ale len pár dní. Gaštany možno piecť na panvici aj na plechu v rúre, absolútnym základom je narezať ich do kríža, a to na oblej strane. Inak by sa mohli rozpučiť, resp. „explodovať“. Rezanie gaštanov je činnosť, pri ktorej môže prísť človek ľahko k úrazu. Dobrú službu tu môže urobiť nie klasický nôž, ktorý musí byť dostatočne ostrý (a teda aj nebezpečný), ale vrúbkovaný nôž na chlieb. Ten sa po šupke nešmýka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korenie #červená repa #jedlé gaštany #tipy na upratovanie

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...