Čo vydrží pri skladovaní pomaranč, citrón nevydrží! Ako ich doma uchovať čo najchutnejšie?

Teplota hrá zásadnú úlohu pri optimálnom skladovaní citrusových plodov.

12.11.2020 13:00
citrón Foto:
Citróny nepatria do chladničky.
debata

Medzi citrusové plody zahŕňame mnohé kúsky ovocia. Medzi najbežnejšie patria pomaranče, mandarínky, grapefruity, citróny a limetky.

Skladovacia teplota hrá zásadnú úlohu pri optimálnom skladovaní citrusových plodov. Väčšina plodov je citlivá na chlad, ale ideálna teplota sa môže líšiť v závislosti od druhu a odrody. Citróny, grapefruity a limetky sú náchylnejšie na poškodenie chladom ako pomaranče a mandarínky. Zatiaľ, čo pomaranče môžete skladovať aj pri teplote okolo 6 °C, druhy citlivé na teplotu, ako sú napríklad citróny, by sa nikdy nemali skladovať pri teplote do 10 °C.

Možno ste už aj vy kúpili citrusové plody, ktoré mali na šupke hnedasté škvrny, vyzerali na pohľad matne, mali jemnú dužinu, horkastú chuť alebo nepríjemnú vôňu po ošúpaní… Všetky tieto vady naznačujú poškodenie chladom. Často sa však stáva, že citrusové ovocie vyzeralo v obchode krásne, ale čoskoro po kúpe už nebolo jedlé. Ak sa totiž ovocie prinesie z chladu do teplého prostredia (prekúreného bytu), utrpí určitý druh teplotného šoku, ktorý vedie k rýchlemu znehodnoteniu.

Pre spotrebiteľa to znamená, že citrusové plody treba skladovať v chladnejšom prostredí, ale nie v chladničke, pretože chlad má veľmi negatívny vplyv na ich arómu a chuť. Okrem toho by sa citrusové plody mali skladovať na tmavom mieste s dostatočným prúdením vzduchu.

Pretože teplota v miestnosti je zvyčajne okolo 20 °C a viac, ideálne skladovacie priestory by boli napríklad chladná a nevykurovaná miestnosť, zimná záhrada, pivnica alebo chodba. V žiadnom prípade by nemala byť prekročená teplota 18 °C.

Ideálne teploty skladovania citrusov

  • pomaranče 6 až 10 °C
  • mandarínky 6 až 9 °C
  • grapefruity 6 až 16 °C
  • citróny 10 až 14 °C

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #citrusové plody #citrón #chladnička #mandarínka

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...