Himalájska alebo morská? Ktorá soľ je pre telo lepšia?

Nie je soľ ako soľ. Slanú chuť jedlu dodajú všetky a hoci to s ňou netreba preháňať, nejde o nepriateľa zdravia. Pri správnom pomere a vhodnej voľbe dokáže byť pre telo prospešná.

10.11.2020 13:00
soľ, soľnička Foto:
Nie vždy je biela farba pri soli nutná.
debata (4)

Morská soľ má navrch

So soľou jedlu dodáte chuť. Ak ste si však dodnes mysleli, že rozdiel medzi klasickou kuchynskou a morskou soľou je len marketingový, spoločnosť American Heart Association tvrdí, že to nie je celkom tak. Klasická kuchynská soľ sa spracováva z vyťaženej podzemnej soli. A rozdiel nie je v pôvode ale v systéme jej prípravy. Kuchynská soľ je spracovávaná intenzívnejšie, zatiaľ čo tá morská len minimálne. Preto si dokonca dokáže zachovávať stopy minerálov draslíka, vápnika a horčíka.

Soľ podľa farby

Ani morská soľ nemusí byť výhrou. Najmä ak si všímate, že má výrazne tmavšiu farbu. Pri bežne predávanej soli sa vám to nestane, ale ak budete hľadať extra prírodnú soľ so známkou minimálneho či domáceho spracovania, zbystrite. Odborníčka na výživu Candice Seti upozorňuje, že tmavé sfarbenie morskej soli môže byť v tomto prípade spôsobené nečistotami, či dokonca ťažkými kovmi. Morská soľ musí byť biela.

Ružová je dobrá

Nie vždy je biela farba pri soli nutná. Ak ide o himalájsku soľ, tu je ružová farba úplne prirodzená. Pochádza zo soľnej bane Khewra v Pakistane. Výrobcovia himalájskej soli tvrdia, že je ešte prírodnejšia ako morská soľ, pretože sa ručne ťaží aj melie. Ružová farba tiež naznačuje, že obsahuje aj viac častíc ako soľ morská.

„Zatiaľ, čo morská soľ obsahuje 72 častíc, ružová himalájska soľ obsahuje 84 základných stopových prvkov potrebných pre vaše telo“, vysvetľuje doktorka Carolyn Dean. To robí z himalájskej soli preferovanejšiu. No dopady na zdravie nespoznáte.

Rozdiel v praxi nespoznáte

Himalájska soľ je farebnejšia, lepšie vyzerá v soľničke a má síce viac prvkov, ale vaše telo z toho príliš veľa nevyťaží. Hoci sa himalájska soľ skladá z väčšieho množstva užitočných prvkov ako morská soľ, ide len o stopové množstvá. Doktor William Li preto upozorňuje, že minerály sú v tak malom množstve, že pri priemernej konzumácii soli sa ich prínos neprejaví.

Zvyšovať solenie sa však určite neoplatí. Pretože vedľajšie účinky soli na telo v prípade himalájskej soli sú rovnako negatívne, ako pri iných typoch soli. Preto radšej soliť menej. vtedy nie je podstatné, akou soľou si jedlo dochutíte.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravý životný štýl #chuť #soľ #morská soľ #himalájska soľ

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...