Kvalitná čokoláda s vysokým podielom kakaa a z kvalitných surovín je sama osebe výnimočnou pochúťkou. Ako pre britský portál poradila expertka Jennifer Earle, s čokoládou sa dá skúsiť všeličo iné, aby konzumenti objavili jej variabilitu a dokonalú chuť.
Podľa Earlovej napríklad ľudia podceňujú kombinovanie čokolády s jedlami či jednohubkami, ktoré zvyčajné majú v sebe slanú príchuť. Ona sama pritom odporúča vyskúšať čokoládu spárovanú s dobrým syrom – servírovať sladkú pochúťku napríklad ako kanapku, v ktorej je sladkosť doplnená kúskom syra či napríklad sušenou paradajkou či zeleninou s príchuťou mäty alebo bazalky.
Zaujímavé je tiež čokoládu pridávať do jednohubiek pre návštevu v podobe nastrúhanej čokolády na malých slaných tortičkách plnených pomaly varenými paradajkami či baklažánom. Fantázii sa medze nekladú. Pri čokoláde tiež platí, že chuťové bunky dokáže prekvapiť v netradičných kombináciách aj samotná. Napríklad ak ju konzumujete v pralinkách s morskou soľou, bylinkami či napríklad čili.
Základom pri konzumácii čokolády je potom vyberať si skutočne kvalitný produkt. Nepochybne sa to premietne do ceny, ale kvalitná čokoláda je prirodzene drahšia. Zároveň vás však vyššia cena zbrzdí aj v tom, aby ste sa čokoládou prejedali a tlačili do seba nezdravé množstvo. Pri jednom či dvoch sústach kvalitnej čokolády sa okrem chuťového pôžitku telo dočká aj minerálov či vitamínov, ktoré mu prospievajú.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cuketový koláč s ovocnou a čokoládovou polevou na Varecha.sk