Panenka v slaninke s dubákovou omáčkou
Na 4 porcie potrebujeme:
1 celá bravčová panenka, 150 g slaniny nakrájanej na plátky, 200 g dubákov, 1 stredne veľká cibuľa, soľ, korenie, mletá rasca, olej, tymian, 100 ml bieleho vína, 300 ml 31 % smotany, 12 baby zemiačikov.
Postup:
1. Celú panenku očistíme od šliach. Posolíme a pokoreníme. Obalíme plátkami slaniny a zabalíme do fólie aby nám slanina držala na mäse. Na omáčku speníme cibuľu dohneda, pridáme rascu a 1 minútu opekáme. Pridáme huby, restujeme a prilejeme víno. Necháme zredukovať.
2. Potom pridáme smotanu a krátko povaríme. Dochutíme čerstvým tymianom, soľou a korením. Panenku po odbalení z fólie pečieme na 130 stupňoch 25 minút doružova.
3. Baby zemiaky opekáme na panvičke. Môžeme dochutiť cesnakom, rozmarínom a soľou.
Burger s hnedými šampiňónmi a hranolčekmi so sezamom
Na 4 porcie potrebujeme:
600 g hovädzieho mäsa Chuck Roll(rez, ktorý sa nachádza v oblasti medzi hovädzím krkom a vysokou roštenkou. Je optimálne prerastený tukom), 1 plátok čedaru, polníček (valeriánka poľná), 4 sezamové žemle, olej, cibuľa
Postup:
1. Mäso s 20% podielom tuku pomelieme, dosolíme a vytvarujeme puk s výškou 3 cm. Mäso grilujeme z oboch strán cca 8 minút. Opečieme šampiňóny s cibuľkou a dochutíme ich cesnakom a korením.
2. Do prekrojenej žemle, ktorú sme opiekli, ukladáme mäso, zmes šampiňónov a cibuľky, čedar a na to polníček.
3. Na prílohu ošúpané očistené zemiaky nakrájame na hranolčeky. Niekoľkokrát ich premyjeme vodou, posypeme sezamom. Pri 190 stupňoch pečieme v rúre 15 minút. Na konci posolíme.
Recepty pripravil Roman Bírešík, Marek Cibuľka, Juraj Slávik z reštaurácie Na panvici v Piešťanoch.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Praženica s hubami na Varecha.sk