Hubové delikatesy

03.11.2020 11:00
Varecha, magazín varecha, huby, varecha 42/20,
Panenka v slaninke s dubákovou omáčkou. Autor:

Mäso lesa. Napriek tomu, že huby obsahujú najmä vodu, dajú sa z nich pripraviť jedlá ako z najjemnejšieho a najdrahšieho mäska. Ale aj ako príloha či korenina dodajú jedlu osobitú vôňu aj chuť. Preto ich aj my – Chlapci Na panvici máme radi v komore i na tanieri. Veď za ktorou inou surovinou môžeme podnikať také príjemné a zároveň užitočné lesné túry? Praženica s čerstvo nazbieranými hubami je potom veľmi opojnou odmenou za nachodené kilometre...

Panenka v slaninke s dubákovou omáčkou

Na 4 porcie potrebujeme:

1 celá bravčová panenka, 150 g slaniny nakrájanej na plátky, 200 g dubákov, 1 stredne veľká cibuľa, soľ, korenie, mletá rasca, olej, tymian, 100 ml bieleho vína, 300 ml 31 % smotany, 12 baby zemiačikov.

Postup:

1. Celú panenku očistíme od šliach. Posolíme a pokoreníme. Obalíme plátkami slaniny a zabalíme do fólie aby nám slanina držala na mäse. Na omáčku speníme cibuľu dohneda, pridáme rascu a 1 minútu opekáme. Pridáme huby, restujeme a prilejeme víno. Necháme zredukovať.

2. Potom pridáme smotanu a krátko povaríme. Dochutíme čerstvým tymianom, soľou a korením. Panenku po odbalení z fólie pečieme na 130 stupňoch 25 minút doružova.

3. Baby zemiaky opekáme na panvičke. Môžeme dochutiť cesnakom, rozmarínom a soľou.

Burger s hnedými šampiňónmi a hranolčekmi so sezamom

Na 4 porcie potrebujeme:

600 g hovädzieho mäsa Chuck Roll(rez, ktorý sa nachádza v oblasti medzi hovädzím krkom a vysokou roštenkou. Je optimálne prerastený tukom), 1 plátok čedaru, polníček (valeriánka poľná), 4 sezamové žemle, olej, cibuľa

Postup:

1. Mäso s 20% podielom tuku pomelieme, dosolíme a vytvarujeme puk s výškou 3 cm. Mäso grilujeme z oboch strán cca 8 minút. Opečieme šampiňóny s cibuľkou a dochutíme ich cesnakom a korením.

2. Do prekrojenej žemle, ktorú sme opiekli, ukladáme mäso, zmes šampiňónov a cibuľky, čedar a na to polníček.

3. Na prílohu ošúpané očistené zemiaky nakrájame na hranolčeky. Niekoľkokrát ich premyjeme vodou, posypeme sezamom. Pri 190 stupňoch pečieme v rúre 15 minút. Na konci posolíme.

Recepty pripravil Roman Bírešík, Marek Cibuľka, Juraj Slávik z reštaurácie Na panvici v Piešťanoch.

Vyskúšajte jeden z najobľúbenejších receptov všetkých hubárov.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Praženica s hubami na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#TV Varecha #magazín Varecha #huby #hubárska sezóna #delikatesy
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku