Husacie stehno s batatovým pyré a višňovou omáčkou
Na 4 porcie potrebujeme:
4 husacie stehná, soľ, čierne korenie, Višňová omáčka: 150 g mrazených višní, 200 ml červeného vína , 50 g trstinového cukru, badián, klinčeky, celá škorica, zemiakový škrob, citrón
Batatové pyré: 500 g batatov, soľ, čierne korenie, 200 ml smotany na varenie, 50 g masla, med, tymian
Postup:
1. Na višňovú omáčku dáme do hrnca trocha vody, pridáme cukor a pripravíme karamel. Zalejeme ho červeným vínom, pridáme višne, korenie a varíme na miernom ohni cca 15 min. Zemiakový škrob rozmiešame s vodou a pomaly prilievame k višniam. Potom ešte prevaríme a stiahneme zo sporáka.
2. Husacie stehná dočistíme, umyjeme, osušíme. Stehná poriadne nasolíme, prikryjeme a odložíme na pár hodín do chladničky. Preložíme do hlbšieho pekáča podlejeme studenou vodou, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečieme pomaly zhruba 6 hodín, priebežne prelievame vypečenou šťavou s masťou. Keď sú stehná hotové, odstránime pokrievku, zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov a pečieme, kým koža na povrchu bude krásne upečená do chrumkava.
3. Na batatové pyré očistíme bataty, nakrájame ich na väčšie kúsky a dáme na plech. Osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a pridáme maslo, tymian a med. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C domäkka prikryté alobalom. Preložíme aj s výpekom (bez tymianu) do mixéra, prilejeme prevarenú smotanu a rozmixujeme, prípadne dochutíme. Podávame so stehnami a s omáčkou.
Kačací vývar s drobmi, so zeleninou a s lokšou
Na 4 porcie potrebujeme:
250 g kačacích žalúdkov, 250 g kačacích krkov, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1/4 menšieho zeleru, 2 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, bobkový list, soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, 2 lokše
Postup:
1. Do veľkého hrnca nalejeme vodu, pridáme umyté a očistené kačacie krky a kačacie žalúdky, očistenú zeleninu – mrkvu, zeler a petržlen. Z každej zeleniny si necháme kúsok na zeleninové julienne (na prúžky nakrájaná zelenina, ktorú si neskôr uvaríme extra, aby sa nerozvarila).
2. Pridáme všetky koreniny, celú cibuľu a strúčiky cesnaku. Privedieme k varu a pomaličky na miernom ohni varíme zakryté prikrývkou 4 až 5 hodín.
3. Hotový vývar servírujeme s lokšou, ktorú opečieme na panvici s trochou masti. Potom ju nakrájame na tenké pásiky, pridáme uvarené a nakrájané žalúdky, uvarené zeleninové julienne a nakoniec nakrájanú petržlenovú vňať.
Recepty pripravil Róbert Hudák, executive chef spoločnosti Primestar Hotels.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tekvicové ňoky s pečenými kačacími prsami na Varecha.sk