Hus a kačka pre gurmánov

Slovenská jeseň bez husaciny a kačaciny - rodinného striebra gastronómie? To jednoducho nejde. Vraví si to nielen našinec, ale aj zahraničný labužník, sotva odložil príbor. Veď naša tradičná kombinácia s kapustou a lokšou či pečeňou plnená lokša sú naozaj neprekonateľné. Majstri varešky však - vedno s gurmánmi - radi pripravujú hody aj inak. S väčšou dávkou fantázie a v prekvapujúcich kombináciách.

01.11.2020 12:00
veracha, magazín varecha, varecha 41/20,... Foto:
Husacie stehno s batatovým pyré a višňovou omáčkou.
debata

Husacie stehno s batatovým pyré a višňovou omáčkou

Na 4 porcie potrebujeme:

4 husacie stehná, soľ, čierne korenie, Višňová omáčka: 150 g mrazených višní, 200 ml červeného vína , 50 g trstinového cukru, badián, klinčeky, celá škorica, zemiakový škrob, citrón

Batatové pyré: 500 g batatov, soľ, čierne korenie, 200 ml smotany na varenie, 50 g masla, med, tymian

Postup:

1. Na višňovú omáčku dáme do hrnca trocha vody, pridáme cukor a pripravíme karamel. Zalejeme ho červeným vínom, pridáme višne, korenie a varíme na miernom ohni cca 15 min. Zemiakový škrob rozmiešame s vodou a pomaly prilievame k višniam. Potom ešte prevaríme a stiahneme zo sporáka.

2. Husacie stehná dočistíme, umyjeme, osušíme. Stehná poriadne nasolíme, prikryjeme a odložíme na pár hodín do chladničky. Preložíme do hlbšieho pekáča podlejeme studenou vodou, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 100 stupňov. Pečieme pomaly zhruba 6 hodín, priebežne prelievame vypečenou šťavou s masťou. Keď sú stehná hotové, odstránime pokrievku, zvýšime teplotu rúry na 200 stupňov a pečieme, kým koža na povrchu bude krásne upečená do chrumkava.

3. Na batatové pyré očistíme bataty, nakrájame ich na väčšie kúsky a dáme na plech. Osolíme, okoreníme, podlejeme trochou vody a pridáme maslo, tymian a med. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C domäkka prikryté alobalom. Preložíme aj s výpekom (bez tymianu) do mixéra, prilejeme prevarenú smotanu a rozmixujeme, prípadne dochutíme. Podávame so stehnami a s omáčkou.

Kačací vývar s drobmi, so zeleninou a s lokšou

Na 4 porcie potrebujeme:

250 g kačacích žalúdkov, 250 g kačacích krkov, 3 mrkvy, 2 petržleny, 1/4 menšieho zeleru, 2 strúčiky cesnaku, petržlenová vňať, bobkový list, soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, 2 lokše

Postup:

1. Do veľkého hrnca nalejeme vodu, pridáme umyté a očistené kačacie krky a kačacie žalúdky, očistenú zeleninu – mrkvu, zeler a petržlen. Z každej zeleniny si necháme kúsok na zeleninové julienne (na prúžky nakrájaná zelenina, ktorú si neskôr uvaríme extra, aby sa nerozvarila).

2. Pridáme všetky koreniny, celú cibuľu a strúčiky cesnaku. Privedieme k varu a pomaličky na miernom ohni varíme zakryté prikrývkou 4 až 5 hodín.

3. Hotový vývar servírujeme s lokšou, ktorú opečieme na panvici s trochou masti. Potom ju nakrájame na tenké pásiky, pridáme uvarené a nakrájané žalúdky, uvarené zeleninové julienne a nakoniec nakrájanú petržlenovú vňať.

Recepty pripravil Róbert Hudák, executive chef spoločnosti Primestar Hotels.

Video
Úžasná dobrota, ktorou potešíte každého milovníka dobrého jedla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jeseň #husacina #husacie hody #kačica #kačacina

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...