Neuveriteľné prínosy mrkvovej šťavy. Budete ju chcieť piť denne

Aj jedna mrkva je zdravá. No ak spojíte niekoľko mrkiev a vytlačíte z nich šťavu do poslednej kvapky, dostanete doslova koncentrovaný elixír zdravia. Keď spoznáte, ako vám prospieva, už vám nepríde zaťažko čistiť ráno odšťavovač. To je prakticky to najmenej, čo môžete pre svoje zdravie urobiť.

31.10.2020 11:00
mrkva Foto:
Jedna 250 mililitrová šálka mrkvovej šťavy a máte dostatočne zabezpečený denný príjem vitamínu A.
debata (3)

Podporuje zdravie očí

Jedna 250 mililitrová šálka mrkvovej šťavy a máte dostatočne zabezpečený denný príjem vitamínu A. Ten je základným a najdôležitejším vitamínom pre vaše očí. Znižuje riziko šedého zákalu, slepoty a ochorení očí, ktoré prichádzajú s vekom. Nejde však len o jeden vitamín. Mrkvová šťava je pre oči doslova multivitamínom. Je vynikajúcim zdrojom luteínu a zeaxantínu, ďalších dvoch karotenoidov, ktoré chránia oči pred poškodením.

Podporí imunitu

Naša imunita je absolútnym základom v boji proti vírusom aj baktériám. Dokonca aj voči rakovinovým bunkám. Podporiť jej aktivitu má teda zmysel v každom ročnom období. Napríklad aj formou mrkvovej šťavy. Obsahuje vitamín C, ale rovnako je aj bohatým zdrojom vitamínu B6. Ten je nielen nevyhnutný pre optimálnu imunitnú odpoveď na patogény, ale jeho nedostatok sa prejavuje poklesom schopnosti organizmu bojovať s ochoreniami.

Zdravšia pokožka

Mrkvová šťava má oproti mrkve tú výhodu, že v malom pohári skoncentrujete prakticky to najlepšie z mrkvy a v tekutej forme sa látky okamžite vstrebávajú do tela. Navyše jediným pohárom dokážete telu dodať objem látok z niekoľkých desiatok mrkiev, ktoré by ste na posedenie neskonzumovali. To ocení aj pokožka, ktorá sa okamžite po vypití mrkvovej šťavy začne uberať smerom k lepšiemu výzoru, pružnosti a sviežosti. Mrkvová šťava cháni pokožku pred poškodením slnkom, ale rovnako zlepšujú jej vzhľad. Ak vám niekto často hovorí, že ste poblednutá, pitie mrkvovej šťavy z vašej pokožky opäť spraví zdravo žiarivú. Navyše podporuje aj tvorbu kolagénu, takže vrásky vás obídu.

Ochraňujú pečeň

Po párty a náročnej noci je mrkvová šťava najlepšou voľbou na raňajky. Pretože vaša pečeň nútená zlikvidovať alkohol, dostane okamžitú vzpruhu. Môžu za to karotenoidy s antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Štúdie dokonca objavili aj zaujímavú schopnosť mrkvovej šťavy redukovať stukovatenie pečene. To prispieva k jej zdravej funkcii a zabraňuje ochoreniam.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #imunita #zdravá výživa #mrkva #mrkvová šťava #ochrana pokožky

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...