Má plnohodnotnú chuť, vďaka ktorej ju dokážete využiť práve pri varení alebo pečení, v slaných či sladkých receptoch. Je výnimočná svojou krásnou oranžovou šupkou, ktorú nemusíte krájať, pretože počas tepelnej úpravy pekne zmäkne. Uľahčí vám to kopec práce a času, čo určite ocenia menej zdatní kuchári.
V rámci pozitívnych vlastností Hokkaido nezaostáva ani vo výživových hodnotách. Obsahuje veľa vody, vitamínov, betakaroténu či vlákniny, ktorá podporuje naše trávenie. Pripravte si na víkendové raňajky tekvicovú nátierku alebo na uponáhľaný deň ľahký tekvicový šalát. Počas upršaného večera privítate rýchly, teplý tekvicový krém, a to všetko podľa receptov Martiny Dvořákovej, špecialistky na ketodiétu.
Na prípravu 2 porcií tekvice s gréckym syrom feta potrebujeme:
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 3 strúčiky cesnaku
- čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- olivový olej podľa potreby
- slnečnicové semienka podľa chuti
- 1 balenie syru feta
- 1 tekvica Hokkaido
- vlašské orechy podľa chuti
Ako na to?
- Tekvicu ošúpeme, zbavíme semienok, nakrájame na väčšie kocky a rozprestrieme do zapekacej misky. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, pridáme 3 strúčiky neošúpaného cesnaku a 2 vňate tymianu.
- Cesnak rozhodne nešúpeme, predídeme tak jeho spáleniu. Zmes pečieme cca 40 minút na 180 stupňoch Celzia. Potom pridáme vlašské orechy, slnečnicové semienka a pečieme domäkka ďalších cca 10 minút.
- Orechy nepridávame skôr, aby sa nespálili. Upečené vyberieme z rúry a posypeme nastrúhaným syrom feta. Vložíme to ešte na 5 minút do rúry, aby sa syr krásne roztiekol.
Vyskúšajte aj recept z TV Varecha
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tekvicová paštéta s brioškou na Varecha.sk