Chute jesene: Nielen huby, kapusta či tekvica

Každé ročné obdobie motivuje šéfkuchára preniesť sezónu na tanier. Jeseň je však u mňa jednotkou. V záhradách, sadoch a lesoch sa nájde veľa farebného a voňavého a všetko sa to dá premeniť na výnimočné jedlo. Nielen huby, kapusta či tekvica - a, samozrejme, hus, kačka, divina - ale aj slivky, hrušky, jablká, hrozno, orechy... Nestoja iba za experimentovanie v sladkej, ale aj v slanej a mäsovej kuchyni.

22.10.2020 13:00
divinový guláš, divina, Varecha, magazín... Foto:
Divinový guláš so šípkami a s viedenskou guľkou.
debata

Divinový guláš so šípkami a s viedenskou guľkou

Na 4 porcie potrebujeme:

800 g mäsa z diviny, 300 g žltej cibule, 100 g bravčovej masti, 100 g paradajkového pretlaku, 50 g cesnaku, 100 g šípok, 1 PL drvenej rasce, 1 PL mletého čierneho korenia, 5 dl frankovky modrej, majorán a čili podľa chuti, 660 g maslového toastu, 4 vajcia, 100 g plátkov oravskej slaniny, 100 g cibule, 10 g slnečnicového oleja, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:

1. Cibuľku opečieme na masti, pridáme mäso, osolíme, okoreníme a orestujeme, pridáme pretlak, cesnak a zalejeme červeným vínom. Dusíme do polomäkka, potom pridáme šípky a dodusíme

2. Toast pokrájame na kocky, z vajec oddelíme bielky a vyšľaháme z nich tuhý sneh, pokrájanú cibuľku a na malé kocky nakrájanú slaninu opečieme.

3. Toast, cibuľku so slaninou, žĺtky, sneh z bielkov a vňať spolu premiešame. Vytvoríme guľky (160 g), ktoré pečieme pri teplote 150 °C asi 20 minút. Prekrojíme, zalejeme divinovým gulášom a podávame.

Grilovaný losos s teplým jesenným šalátom

Na 4 porcie potrebujeme:

4 ks (600 g) filety z lososa, 10 g soli, 200 g olivového oleja, 200 g ružičkového kelu, 300 g červených jabĺk, 200 g cvikly, 400 g tekvice (hokaido alebo maslovej), 20 g tymianu, 20 g cesnaku, 1 PL horského medu, štipka mletého čierneho korenia, 50 g citróna (limetky)

Postup:

1. Filetu z lososa osušíme, osolíme, okoreníme a potrieme olivovým olejom, opečieme na panvici, prípadne v záhradnom grile.

2. Zeleninu očistíme, nakrájame na väčšie kúsky, osolíme, pokvapkáme olejom a premiešame s čerstvými bylinkami a cesnakom. Jabĺčka zbavíme jadrovníkov a nakrájame na rovnaké kúsky ako zeleninu, potom ich položíme na zeleninu. Zmes zeleniny a jabĺk polejeme horským medom a na plechu pečieme asi 40 min pri teplote 200 °C.

3. Pri podávaní zeleninu premiešame s medovým výpekom, ozdobíme kúskom lososa a dodekorujeme citrónom.

Recepty pripravil Marek Čákovský, šéfkuchár reštaurácie Dvor Lehôtka.

Video
Nemáte veľmi radi tekvicu? Aj šéfkuchár celebrít Peter Varga bol na tom podobne, ale presvedčil sa, že keď ju správne pripravíte, je veľmi chutná. Skúste tento skvelý a jednoduchý recept, ktorý nám prezradil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #jeseň #jesenná zelenina #divina #magazín Varecha

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...