Káva a čokoláda pri diéte? Zakázané či nie?

Počas chudnutia na nás číha nástrah akosi priveľa... Aspoň máme ten pocit.

19.10.2020 09:00
žena, káva, kaviareň Foto:
Kávičke s mliekom a cukrom neodoláte?
debata

Lahodná čokoláda aj voňavé cappuccino – chuť na ne sa hlási o slovo akosi nástojčivejšie. Ako si ich vychutnať bez výčitiek aj v čase zhadzovania kilogramov? Istá cesta tu je.

Pri káve si treba uvedomiť dve veci. Aký druh kávy pijeme a s čím ju pijeme. Ako je všeobecne známe, najkvalitnejšou kávou je druh arabika. Veľa ľudí sa však rozhoduje podľa ceny a prikláňa sa k robuste, ktorá má aj viac kofeínu, preto ju niektorí uprednostňujú. V tom by ale nebol háčik. Treba sa radšej pozrieť na dve najčastejšie ingrediencie do kávy – cukor a mlieko. Obľúbenými sladidlami sú biely cukor, trstinový cukor či med. Vďaka nim sa z lahodeného nápoja ľahko stane kalorická bomba.

„Ak vám čistá káva nechutí a potrebujete si ju dochutiť, dajte si do kávy umelé sladidlo. Niektorí si kávu zase nevedia predstaviť bez mlieka či smotany. Aj tu sa dá nájsť riešenie v podobe rastlinného či nízkotučného mlieka. Avšak určite je vhodnejšie piť kávu nielen bez cukru, ale aj bez ďalších dochucovadiel. Vynikne tak viac jej chuť. Ak si však chcete raz za deň vychutnať svoje milované cappuccino alebo espresso s trochou mlieka, neexistuje žiadny dôvod, prečo by ste nemali. Vaše chudnutie by to nemalo vôbec ohroziť,“ radí špecialistka na ketodiétu, Martina Dvořáková. Navyše, káva obsahuje kofeín, ktorý vám dodá dostatok energie, zrýchli metabolizmus, podporí sústredenie a rovnako zníži pocit únavy. Preto je najlepšie dopriať si šálku kvalitnej kávy pred pohybovou aktivitou, pretože vďaka svojim vlastnostiam zefektívni spaľovanie uložených tukov.

Kávu síce nepijete, ale čokoláde neodoláte? Aj v tomto prípade treba dbať na to, aký druh čokolády si vyberiete a v akom množstve ju prijmete. „Môžete si dopriať, ale s rozumom. V tomto období je preto ideálne zvoliť si čokoládu s minimom cukru a vyšším obsahom kakaa. Prípadne rovno siahnite po lowcarb dezertoch, ktoré si viete pripraviť sami doma. Sú rýchle, chutné nabité proteínmi a hlavne bez výčitiek nimi zaženiete chuť na sladké,“ dodáva odborníčka na ketodiétu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #chudnutie #káva #ketodiéta

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...