Para orechy. Stačí pár kúskov a budete krajšia aj zdravšia

Para orechy nepatria k najlacnejším, ale denne stačí len pár a vaše telo bude krajšie, zdravšie a s dobrou náladou. Brazílsky orech je ako stvorený na chrúmanie počas sychravých jesenných dní.

08.10.2020 14:00
orechy, lieskovce, Foto:
Para orechy majú tak ako iné druhy orechov pre telo významný prínos vo forme zdravých tukov sacharidov aj bielkovín.
debata

Benefitom je selén

Para orechy majú tak ako iné druhy orechov pre telo významný prínos vo forme zdravých tukov sacharidov aj bielkovín. Obsahujú však aj vitamíny skupiny B, vitamín E, meď, horčík, fosfor, mangán, vápnik a zinok. No primárny účinný potenciál sa skrýva v bohatej zásobe selénu. Selén podporuje antioxidačné procesy, zabraňuje kôrnateniu tepien, cirhóze pečene, rakovine pľúc, prsníka i pečene. Pritom dennú potrebnú dávku pre dospelého človeka pokryjú jeden až dva para orechy.

Krajšia vďaka orechom

Para orechy neobsahujú len selén, ktorý sám o sebe podporuje lesk a pevnosť vlasov, ale aj mnoho ďalších látok, ktoré sú základom pre dobrý stav pokožky. Para orechy preto prispievajú k udržovaniu mladistvého vzhľadu pokožky a rovnako čistia pleť od zápalov a vyrážok.

Vylepšené trávenie

Para orechy ovplyvňujú nielen zovňajšok, ale aj naše útroby a zlepšujú vyprázdňovanie. Priložte si k raňajkám jeden para orech a uvidíte, že po pár dňoch sa nastavia vaše črevné procesy ako hodinky. Okrem pravidelnej stolice upravujú aj trávenie, znižujú nafukovanie a podporujú činnosť metabolizmu.

Náskok vďaka rozumu

Brazílske orechy si môžete pokrájať aj do raňajkovej kaše alebo vločiek. Výsledok sa prejaví počas celého dňa na myslení. Para orech vďaka svojim látkam pomáha zlepšiť reakcie tela na stres, pôsobí upokojujúco na psychiku a je tým správnym jedlom ak potrebujete zlepšiť sústredenie.

Maximálne jeden až dva denne

Para orechy sú tak účinné, že ich je nutné dávkovať v podstate ako lieky. Pre ľudské telo je optimálna dávka selénu 50 – 70 mikrogramov. Avšak jeden veľký para orech môže mať až 90 mikrogramov. Ak si dáte za hrsť para orechov a to nielen raz, hrozia problémy. Maximálna bezpečná denná dávka selénu pre človeka je 300 mikrogramov a nad touto hranicou začínajú problémy.

Predávkovanie selénom benefity para orechov doslova neguje. Začnú problémy s trávením, vypadávanie vlasov, lámavosť nechtov a ich poškodenie, pridávajú sa zmeny nálad, objaví sa depresia, aj poruchy pamäte. Preto si vychutnávajte para orechy skutočne opatrne. Iba vtedy chutia aj pomáhajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #zdravá strava #orechy #selén #para orechy

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...