Čo sa stane s vašim telom, ak budete jesť viac kurkumy?

Chutí ako hrsť hliny. Dokáže nenávratne zafarbiť oblečenie a ani dvakrát vábne nevonia. Napriek tomu ide o jedno z najmocnejších korení, ktoré dokáže konzumentovi zmeniť život. Samozrejme k lepšiemu.

01.10.2020 13:00
korenie, kurkuma Foto:
Kurkuma sa nestala známa pre svoje unikátne chuťové, ale zdravotné účinky.
debata (3)

Na vlne kurkumínu

Kurkuma sa nestala známa pre svoje unikátne chuťové, ale zdravotné účinky. Obsahuje totiž kurkumín, jeden z najsilnejších antioxidantov, aké sa v prírode nachádzajú. To v praxi znamená, že ak si ním obohatíte jedlo, stáva sa do istej miery pre vaše telo aj liekom. Obohatiť ňou môžete ryžu, ktorej dodá farbu, omáčky, jedlá, ale mnohí si ju pridávajú aj do štiav, či smoothie. Jej použitie je široké a rovnako širokospektrálne môžete čakať aj účinky na telo.

Obranná hradba organizmu

Silný antioxidant v tele je samo o sebe dobré znamenie. Kurkuma je vynikajúca odpoveď na rôznorodé vlny sezónnych ochorení. Nabudí imunitný systém a je úspešná aj ako podporná liečba zápalov. Ak sa chcete chrániť pred útokmi vírusov, alebo urýchliť hojenie, kurkuma bude dobrou voľbou. Keďže vychytáva aj voľné radikály je nástrojom, ktorý má čo povedať v prevencii pred rakovinovými ochoreniami.

Vylepší cholesterol

Hoci sú štúdie vplyvu kurkumy na cholesterol ešte stále v štádiu skúmaní, isté je, že kurkuma vám neuškodí, ale môže pomôcť. U niekoľkých ľudí mala konzumácia kurkumy blahodárny vplyv na zníženie hladiny krvných tukov triglyceridov. To znamená pokles zlého LDL cholesterolu a čistejšie a zdravšie cievy.

Znižuje hladinu cukru v krvi

Výskum kurkumínu publikovaný v časopise Journal of Nutrition v USA naznačuje, že kurkuma môže fungovať ako prirodzený hypoglykemický prostriedok. Pomáha znižovať a kontrolovať hladinu glukózy v krvi a to aj u ľudí s cukrovkou. Navyše výskum tvrdí, že vďaka tejto funkcii dokáže kurkuma aj predchádzať vzniku cukrovky druhého typu.

Zlepšuje náladu

Mnoho vplyvov si všimnete časom, ale je jeden, ktorý oceníte počas daždivého dňa prakticky okamžite. Výskumy hovoria, že kurkumín dokáže veľmi úspešne potláčať stavy úzkosti a depresie. Preto ak sa necítite práve vo svojej najlepšej psychickej kondícii, pridajte si jednu až dve lyžičky kurkumy do smoothie. Ideálne aj so štipkou čierneho korenia na zosilnenie účinkov samotnej kurkumy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #cholesterol #korenie #kurkuma #nálada #cukor v krvi

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....