Príklady chutných jedál, ktoré dodajú rýchlu energiu po náročnom tréningu

Po cvičení by bola škoda vymazať prínos nevhodne zvoleným jedlom. Zároveň však potrebujete energiu, ktorú ste pri nakladačke typu HIIT zo seba dostali. Prinášame preto tipy, ako neostať vyžmýkaný ako prepotený uterák a pritom to neprehnať s kalorickým príjmom.

23.09.2020 15:00
strečing, tréning, žena, cvičenie Foto:
Veľmi moderná a účinná technika vysoko intenzívneho intervalového tréningu (HIIT) je efektívny spôsob ako naštartovať chudnutie, podporiť aeróbnu aj anaeróbnu vytrvalosť.
debata

HIIT náročný na telo aj na stravovanie

Veľmi moderná a účinná technika vysoko intenzívneho intervalového tréningu (HIIT) je efektívny spôsob ako naštartovať chudnutie, podporiť aeróbnu aj anaeróbnu vytrvalosť. To všetko v extra úspornom čase, čo sa hodí zaneprázdneným manažérkam, aj mamičkám na materskej. Avšak jeho prínos oceníte len vtedy, ako po takejto záťaži zvolíte aj správne jedlo. Také, ktoré rýchlo doplní energiu, zreparuje svaly, ale nenahradí telu zasa všetok spálený cukor a núti ho spotrebovať tukové zásoby.

Vajíčka

Trénerka a dietologička Rachael DeVaux odporúča vajíčka ako TOP jedlo po náročnom tréningu. „Za mňa vajce je voľbou číslo jedna. Obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín a obsahuje aj vitamíny B, ktoré obnovujú energiu,“ hovorí Rachael DeVaux. Ako príklad super jedla uvádza avokádový šalát s vajíčkom, ale aj praženicu s hubami, či len uvarené natvrdo so štipkou soli, ktorá sa po HIIT rovnako zíde.

Čučoriedky

Sladkou chuťou uspokoja maškrtný jazýček, sú aj plné vlákniny, vitamínov, bielkovín a antioxidantov. „Všetky formy cvičenia spôsobujú určitý druh oxidačného stresu a nerovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi v tele. Z toho dôvodu je dôležité zahrnúť po cvičení do jedálnička potraviny bohaté na antioxidanty,“ radí Rachael DeVaux. Čučoriedky sú preto ideálnou voľbou. Skvelé sú aj v jogurte, s tvarohom, alebo len tak.

Avokádo

Okrem prospešných tukov obsahuje horčík, ktorý pomáha regenerovať svaly. Dodá vám 14 % denne potreby draslíka, plus je skvelým zdrojom vitamínov C, K a B-6. Tie patria k skupine vitamínov, ktoré pomáhajú znižovať zápal, ktorý môže byť v tele vyvolaný práve vysokou mierou záťaže.

Zelená listová zelenina

Je plná vitamínov, minerálov a vlákniny. Je tiež nízkokalorická. Takže má všetky predpoklady stať sa ideálnym jedlom práve po tréningu. V smoothie vám napríklad kel, špenát, rukola a žerucha dodajú rýchlu energiu s minimom kalórií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #zdravá výživa #tréning #jedlá #HIIT #kalorický príjem

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....