Mäso na ohni: Iná atmosféra, iná chuť

Leto a príroda. Príroda a oheň. Oheň a jedlo. Jedlo a kvalitné mäso... Či už ide o pečenie ryby nad pahrebou, otáčanie ražňa s kusom bravčoviny, varenie guláša v kotlíku. Čas dovoleniek vždy veľmi praje takejto romantike. Dáva jedeniu ďalší rozmer, celkom inú atmosféru, ale aj chuť. Človek si vtedy aj lepšie uvedomí, akým míľovým krokom bolo prvé opečenie mäsa. Asi tam sa začali písať dejiny gastronómie. Odvtedy oheň už nielen hreje, ale aj nakŕmi a zasýti.

12.09.2020 15:00
Rebrá, gril, varecha 35, magazín varecha, Foto:
Rebrá s paprikovou omáčkou a fermentovanou zeleninou.
debata

Jelení šašlik s bryndzou, so zeleninou a slivkovým dipom

Na 4 porcie potrebujeme:

800 g jelenej sviečkovice, 1 veľká červená paprika, 500 g slaniny, 2 mrkvy, 3 petržleny, 2 cibule, 500 g čerstvých sliviek, 100 g trstinového cukru, 0,3 dl bieleho vína, 200 g bryndze, 5 g korenia na šašlik, 1 dl olivového oleja, 5 g rozmarínu, 5 g soli, 2 g čierneho korenia, 3 g grilovacieho korenia

Postup:

1. Jeleniu sviečkovicu, slaninu a a očistenú papriku nakrájame na stredne veľké kúsky, všetko ochutíme korením na šašlik a rozmarínom. Takto pripravenú zmes napicháme na stonku z rozmarínu.

2. Cibuľu, mrkvu a petržlen nakrájame na malé kúsky, premiešame so soľou, s korením a olivovým olejom. Zabalíme do alobalu a pečieme v pahrebe 15 minút.

3. Čerstvé slivky zbavíme kôstok a pokrájame na malé kocky. V hrnčeku rozpustíme trstinový cukor, primiešame slivky a zalejeme bielym vínom. Varíme na grile, kým nevznikne jemná hmota. Pripravený šašlik pečieme na grile 8 minút na miernom ohni. Pred dokončením pridáme bryndzu a pečieme na prudkom ohni ešte minútu.

Rebrá s paprikovou omáčkou a fermentovanou zeleninou

Na 4 porcie potrebujeme:

4 kg hovädzích rebier, 4 veľké papriky, 1 cesnak, 2 bobkové listy, 2 g celého korenia, 2 g soli, 1 mrkva, 1 malá uhorka, 2 reďkvičky, 50 g horčice, 100 g medu, 1 čili paprička, 5 g soli, 1 dl olivového oleja, 1 droždie, 1 kg hladkej múky, 10 g rozmarínu, 0,5 l piva

Postup:

1. Rebrá necháme 24 hodín odležať vo vode spolu so soľou, s korením a cesnakom. Potom grilujeme na miernom ohni na slivkovom dreve 8 hodín, počas pečenia polievame pivom.

2. Papriky a čili papričku zabalíme do alobalu a pečieme v pahrebe 10 minút. Po rozbalení očistíme od šupiek, dužinu vymiešame spolu s olivovým olejom a ochutíme podľa potreby.

3. Mrkvu, uhorku a reďkovku nakrájame najemno, osolíme, okoreníme, premiešame s troškou horčice a medom a necháme odležať 2 hodiny.

4. Z droždia pripravíme kvások, múku preosejeme. Na miernom ohni na olivovom oleji opečieme rozmarín, hneď stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Všetko spolu vymiešame a vypracujeme bochník. Bochník premiesime každých 30 minút a opakujeme to trikrát. Pečieme pri teplote 200 °C asi 45 minút.

Recepty pripravili majiteľ Peter Lacko a šéfkuchár Peter Semivan z reštaurácie Starý majer vo Vrátnej doline.

Video
S letom prišla aj grilovacia sezóna. Aby ste mali čo dať na gril, skúste sa inšpirovať týmto receptom a využite takú slovenskú surovinu, akou sú hovädzie rebrá.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Grilované hovädzie rebrá na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #oheň #grilovanie #divina #rebrá #mäso na ihle

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...