Na kečup zabudnite
Máte pocit, že vašej paradajkovej omáčke čosi chýba… V takom prípade nesiahnite po kečupe na zvýraznenie chuti, ale radšej do omáčky pridajte lyžicu cukru a nasekajte čerstvé bylinky, napríklad bazalku. Všetko premiešajte a opäť ochutnajte, uvidíte, že časom si nájdete ten správny trik, ako si s omáčkou poradiť aj bez kečupu.
Parmezán áno, ale nie na všetky jedlá
Iste, talianska kuchyňa sa bez parmezánu nezaobíde. Tento druh syra však Taliani nesypú bez rozmyslu na akékoľvek jedlo. Najmä nie na jedlá z rýb či morských plodov – syr a ryba sa v talianskej kuchyni nekombinujú. Chuť aj aróma parmezánu sú priveľmi výrazné a tak by uškodili špecifickej chuti jedál z rýb.
Špagety Carbonara bez smotany
Špagety Carbonara musia byť krémové – ale smotana do tejto talianskej omáčky nepatrí. Namiesto toho pôvodný recept vyžaduje vaječný žĺtok, vďaka nemu sa stane omáčka krémová. Keďže vaječný žĺtok rýchlo tuhne, musí sa rýchlo zmiešať s cestovinami a slaninkou.
Cestoviny sú rozvarené
Aby cestoviny neboli kašovité, ale zostali „al dente“, je dôležité dodržať správny čas varenia. Každý druh cestovín potrebuje svoj čas – ak ho prekročíte, cestoviny sa prevaria a od lahodných talianskych pokrmov budú mať tak vaše cestovinové jedlá ďaleko. Do vody, v ktorej sa špagety či penne varia, v žiadnom prípade nepridávajte pár kvapiek oleja, aby sa v hrnci nezlepili. Nie je to správne. Olej na cestovinách spôsobí, že omáčka následne nebude na nich dobre držať.