Obsahujú zdravé sacharidy
Namiesto takzvaných jednoduchých sacharidov, ktoré prudko zvyšujú hladinu cukru v krvi a nezasýtia na dlhšiu dobu, sú sladké zemiaky bohaté na komplexné sacharidy. Telu dodávajú okrem potrebnej energie aj pocit sýtosti na niekoľko hodín.
Majú vysoký obsah beta-karoténu
Rovnako ako mrkva, aj sladké zemiaky vďačia za svoju oranžovú farbu rastlinnej látke beta-karoténu. Tá sa vyznačuje silným antioxidačným účinkom a chráni bunky pred voľnými radikálmi, ktoré urýchľujú proces starnutia. Sladké zemiaky sú preto tou správnou voľbou nie len v čase chudnutia, ale dajú sa označiť aj za anti-aging potravinu.
Majú nízky glykemický index
Glykemický index potravín prezrádza informáciu, ako rýchlo sa skonzumovaná potravina dostane do krvi a ovplyvní hladinu cukru v krvi. Hodnota pre sladké zemiaky je 11 (porovnanie: zemiak má hodnotu 15) – cukor sa preto do krvi dostáva iba pomaly. Potraviny s nízkym glykemickým indexom sú také, ktorých glykemický index nie je väčší ako 55. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu (potraviny s vysokým glykemickým indexom: biele pečivo, výrobky z bielej múky, sladené nápoje, šľahačková smotana…)
Bataty na tanieri – Vyskúšajte recept z TV Varecha
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Tuniak s plnenými batatmi podľa Majselfa na Varecha.sk