Trikrát áno pre sladké zemiaky! Spoznajte ich výhody na tanieri

Nielen nízky glykemický index sladkých zemiakov (batatov) by vás mal presvedčiť, aby sa na vašom tanieri objavili častejšie.

04.09.2020 11:00
sladké zemiaky, batáty Foto:
Sladké zemiaky, alias bataty.
debata

Obsahujú zdravé sacharidy

Namiesto takzvaných jednoduchých sacharidov, ktoré prudko zvyšujú hladinu cukru v krvi a nezasýtia na dlhšiu dobu, sú sladké zemiaky bohaté na komplexné sacharidy. Telu dodávajú okrem potrebnej energie aj pocit sýtosti na niekoľko hodín.

Majú vysoký obsah beta-karoténu

Rovnako ako mrkva, aj sladké zemiaky vďačia za svoju oranžovú farbu rastlinnej látke beta-karoténu. Tá sa vyznačuje silným antioxidačným účinkom a chráni bunky pred voľnými radikálmi, ktoré urýchľujú proces starnutia. Sladké zemiaky sú preto tou správnou voľbou nie len v čase chudnutia, ale dajú sa označiť aj za anti-aging potravinu.

Majú nízky glykemický index

Glykemický index potravín prezrádza informáciu, ako rýchlo sa skonzumovaná potravina dostane do krvi a ovplyvní hladinu cukru v krvi. Hodnota pre sladké zemiaky je 11 (porovnanie: zemiak má hodnotu 15) – cukor sa preto do krvi dostáva iba pomaly. Potraviny s nízkym glykemickým indexom sú také, ktorých glykemický index nie je väčší ako 55. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu (potraviny s vysokým glykemickým indexom: biele pečivo, výrobky z bielej múky, sladené nápoje, šľahačková smotana…)

Bataty na tanieri – Vyskúšajte recept z TV Varecha

Video
Raper Majself nám ukázal, ako pripravuje lahodné steaky z tuniaka s pikantným dipom a plnenými batatmi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sladké zemiaky #nízky glykemický index

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...