Ideme na ryby! Stačí opiecť v soli a kráľovská dobrota je na stole

Mäsko z vôd. A keďže sú slovenské vody rôzne – sladké, stojaté, zurčiace, s rôznymi rastlinami a živočíchmi – nuž aj tie naše ryby majú storaké chute. Stačí opiecť v soli a kráľovská dobrota je na stole; vždy iná. Navyše zdravá, ľahko stráviteľná a v porovnaní so svojou „slanou“ sestrou aj s nižším obsahom škodlivín. A tak rád volám v našej hotelovej reštaurácii, obkolesenej vodou Liptovskej Mary: „Poďme na ryby!“ Niekto k udici a ostatní určite aspoň k stolu.

06.09.2020 13:00
pstruh, údený pstruh, varecha, magazín varecha, Foto:
Údený pstruh s marinovanou uhorkou a šalotkou.
debata

Údený pstruh s marinovanou uhorkou a šalotkou

Na 4 porcie potrebujeme:

200 g filiet údeného pstruha, 1 limetka, 1–2 šalátových uhoriek, 2 šalotky, 150 g créme fraiche (môžeme nahradiť aj tučnejšou kyslou smotanou), 2 celozrné pečivá, 1 citrón, 1 granátové jablko, 2 vetvičky kôpru, 100 ml balzamikového octu , 50 g medu, nové korenie, škorica, badián, bobkový list, soľ, korenie, cukor

Postup:

1. Pečivo vykrojíme do rovnakých tvarov a nasucho opečieme. Limetkovú šťavu a kôru zmiešame s créme fraiche, môžeme trochu dosladiť a ochutiť soľou a korením.

2. Citrónovou šťavou s posekaným kôprom namarinujeme pstruha a na tenko nakrájanú uhorku, ktorú potom zrolujeme.

3. Šalotku si rozkrojíme na polovice a rozoberieme na krúžky. Krátko ich povaríme v zmesi vody, balzamikového octu, medu a korenín, potom necháme vychladnúť. Granátové jablko rozkrojíme a s pomocou lyžice vyberieme jadierka, ktorými jedlo doplníme. Dekorujeme čerstvým kôprom.

Fish and chips z kapra a grundlí s cibuľovým čatní

Na 4 porcie potrebujeme:

650 g kapra, 300 g grundlí, 400 g hranolčekov , olej na smaženie , 200 g hladká muka, 1 vajce, biely vínny ocot, 2 väčšie červené cibule , 3 dl červeného vína, 1dl balzamikového octu, 1 PL worchesterovej omáčky, 50 g medu, 80 g majonézy, 50 g jogurtu, 100 g farebnej kápie , 2 čili papričky, 2 menšie kyslé uhorky

Postup:

1. Vykostenú rybu bez kože nakrájame na hranolčeky, posolíme, okoreníme a obalíme v cestíčku z vody, hladkej múky, jedného vajca a 2 PL vínneho octu a vypražíme.

2. Grundle posolíme a obalíme len v hladkej múke a pražíme v oleji, rovnako ako aj zemiakové hranolky.

3. Posekanú uhorku, čili a farebnú kápiu zmiešame spolu s jogurtom a majonézou, dochutíme soľou a korením. Cibuľu nakrájame na väčšie kusy a zľahka orestujeme. Podlejeme vínnym octom, medom a worchestrom a vyredukujeme tekutinu na minimum, až kým nedostaneme husté sladkokyslé čatní, ktoré s takto pripravenou rybou chutí skvelo.

Recepty pripravil Jakub Sobotka, šéfkuchár športovo-rekreačného strediska Marina Liptov v Bobrovníku.

Video
Pozrite si ako moderátorka a producentka Katarína Jesenská pripravuje tresku s voňavou pikantnou smotanovou omáčkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #rybacina #rybie mäso #čerstvé ryby

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...