Údený pstruh s marinovanou uhorkou a šalotkou
Na 4 porcie potrebujeme:
200 g filiet údeného pstruha, 1 limetka, 1–2 šalátových uhoriek, 2 šalotky, 150 g créme fraiche (môžeme nahradiť aj tučnejšou kyslou smotanou), 2 celozrné pečivá, 1 citrón, 1 granátové jablko, 2 vetvičky kôpru, 100 ml balzamikového octu , 50 g medu, nové korenie, škorica, badián, bobkový list, soľ, korenie, cukor
Postup:
1. Pečivo vykrojíme do rovnakých tvarov a nasucho opečieme. Limetkovú šťavu a kôru zmiešame s créme fraiche, môžeme trochu dosladiť a ochutiť soľou a korením.
2. Citrónovou šťavou s posekaným kôprom namarinujeme pstruha a na tenko nakrájanú uhorku, ktorú potom zrolujeme.
3. Šalotku si rozkrojíme na polovice a rozoberieme na krúžky. Krátko ich povaríme v zmesi vody, balzamikového octu, medu a korenín, potom necháme vychladnúť. Granátové jablko rozkrojíme a s pomocou lyžice vyberieme jadierka, ktorými jedlo doplníme. Dekorujeme čerstvým kôprom.
Fish and chips z kapra a grundlí s cibuľovým čatní
Na 4 porcie potrebujeme:
650 g kapra, 300 g grundlí, 400 g hranolčekov , olej na smaženie , 200 g hladká muka, 1 vajce, biely vínny ocot, 2 väčšie červené cibule , 3 dl červeného vína, 1dl balzamikového octu, 1 PL worchesterovej omáčky, 50 g medu, 80 g majonézy, 50 g jogurtu, 100 g farebnej kápie , 2 čili papričky, 2 menšie kyslé uhorky
Postup:
1. Vykostenú rybu bez kože nakrájame na hranolčeky, posolíme, okoreníme a obalíme v cestíčku z vody, hladkej múky, jedného vajca a 2 PL vínneho octu a vypražíme.
2. Grundle posolíme a obalíme len v hladkej múke a pražíme v oleji, rovnako ako aj zemiakové hranolky.
3. Posekanú uhorku, čili a farebnú kápiu zmiešame spolu s jogurtom a majonézou, dochutíme soľou a korením. Cibuľu nakrájame na väčšie kusy a zľahka orestujeme. Podlejeme vínnym octom, medom a worchestrom a vyredukujeme tekutinu na minimum, až kým nedostaneme husté sladkokyslé čatní, ktoré s takto pripravenou rybou chutí skvelo.
Recepty pripravil Jakub Sobotka, šéfkuchár športovo-rekreačného strediska Marina Liptov v Bobrovníku.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Treska so zázvorovou omáčkou podľa Kataríny Jesenskej na Varecha.sk