Ako sa stravovať počas menštruácie?

Nafúknuté brucho, kŕče a väčšia chuť do jedla. Problémy, ktoré sa dostávajú do popredia počas periódy. Ktoré potraviny pomôžu zvládnuť ťažkosti súvisiace s menštruáciou?

02.09.2020 12:00
žena, menštruácia, bolesti Foto:
Väčší apetít sa počas menštruácie prejavuje v neodolateľnej chuti na sladkosti, slané a mastné jedlá.
debata

Dámy trápi trávenie

Ženský organizmus dostáva v tomto období zabrať na viacerých frontoch. Telo sa pasuje s úbytkom živín, ku ktorých dochádza počas krvácania. Nežnejšiu polovičku ľudstva zároveň trápia zažívacie problémy, pocit nadúvania a priberania na hmotnosti. Problémy neobchádzajú ani psychiku. Striedanie nálad, pocity depresie či celkovej nespokojnosti sú typickými príznakmi spomínaného obdobia. Vyčkávanie na koniec periódy len predlžuje utrpenie, nespokojnosť a frustráciu. Odborníci preto odporúčajú zvýšiť dôraz na zdravé stravovanie. Nehovoria síce priam o diéte, ale upozorňujú na základné zmeny jedálneho lístka.

Zvyšuje sa chuť na nezdravé jedlo

Väčší apetít sa počas menštruácie prejavuje v neodolateľnej chuti na sladkosti, slané a mastné jedlá. Výber týchto nezdravých jedál podmieňuje najmä búrka hormónov. Spomenuté potraviny, ku ktorým zaraďujeme zákusky, čokolády, koláče, zemiakové lupienky a vyprážané jedlá navodzujú pocit uspokojenia. Výsledkom takejto kombinácie jedál, v ktorých dominuje cukor, rastlinný stužený tuk a soľ je nafúknuté brucho, kŕče a nevoľnosť. Ak k tomu prirátame aj nevoľnosť zo samotného cyklu, problém je na svete.

Uľaví žalúdku i črevám

Hlavným pomocníkom v boji proti zmierneniu uvedených problémov je predovšetkým vyvážená strava s dostatočným množstvom príjmu vlákniny. Ide o druh polysacharidu, ktorý zväčšuje obsah potravy v žalúdku, zlepšuje priechodnosť čriev a zbavuje telo toxických látok. Vláknina sa dokáže hravo vysporiadať s tráviacimi ťažkosťami vrátane zápchy. Medzi kvalitné zdroje vlákniny zahŕňame ovocie, zeleninu, ale najmä celozrnné potraviny. Patria k nim predovšetkým celozrnné pečivo, takzvaná natural ryža a zemiaky. V období zvýšenej potreby vlákniny sa odporúča konzumovať ju aj v podobe prášku, ktorý sa zmieša s dostatočným množstvom tekutín.

Pozor na zlé tuky

Počas menštruácie je vhodné redukovať príjem jednoduchých cukrov, ktoré sú v bielom pečive a lúpanej ryži. Naopak, dopriať si treba proteíny. Na zabezpečenie dostatočného množstva bielkovín poslúži hovädzí steak, chudé mäso či sladkovodné a morské ryby. Počas cyklu je problémom aj prijímanie tuku. Zvyšuje sa totiž aj chuť na mastné a slané pokrmy. Vyhýbať by sme sa mali nasýteným mastným kyselinám, ktoré sú v bravčovom mäse, klobásach, slanine či iných údených mäsových pochúťkach.

Vraj pomôže rybí olej

Staviť by sme naopak mohli na zdravé tuky obsiahnuté v avokáde, semenách rastlín, rastlinných olejoch. Výbornou alternatívou k živočíšnemu tuku je rybí olej, ktorý prospieva chudnutiu a vďaka vitamínom A, E a D omladzuje pokožku a zlepšuje psychické prežívanie počas menštruácie. Jedlo si treba rozdeliť na štyri až päť malých porcií, aby nedochádzalo k stavom nekontrolovaného prejedania sa. Z pohybových aktivít zmierni prežívanie periódy najmä joga a meditačné cvičenia. Náročné posilňovanie a vytrvalostné športy by mali ísť na chvíľu bokom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #menštruácia #kŕče #nafúknuté brucho #menštruačná bolesť

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...