Ktoré potraviny zabránia vypadávaniu vlasov?

Pevné, lesklé a plné života. Vlasy, o ktorých kvalitu máme s pribúdajúcimi rokmi väčšiu starosť. Hoci sa denná strata asi sto vlasov nepovažuje za zdravotný problém, existujú druhy potravín, ktoré dokážu spomaliť tento nepríjemný stav. Ako pomáhajú?

01.09.2020 13:00
Starostlivosť o vlasy v zime by sa mala zamerať... Foto:
Suché a krehké vlasy sú vďaka konzumácii rybaciny minulosťou.
debata

Semená rastlín

Pokiaľ sa obávame vypadávania vlasov, semená rastlín by sme mali zaradiť na prvé miesto do nášho jedálneho lístka. Slnečnicové, tekvicové, ľanové a chia semienka patria k skvelým zdrojom vitamínu E, ktorý sa považuje za elixír mladosti. Ochraňuje nielen korunu krásy, ale aj pleť a nechty. Za pozitívnymi účinkami rastlinných semien tiež stojí celý rad minerálnych látok. Obsahujú vysoké množstvo zinku, selénu, draslíka, medi a horčíka. Okrem toho sa spomínaná pochúťka pýši aj vysokým množstvom vitamínov zo skupiny B, ktoré bránia strate vlasov.

Mrkva na vlasy. Vážne?

Málokto by povedal o karotke, že má svoje čestné miesto pri ochrane pokožky hlavy. Odborníci predpokladajú, že čím kvalitnejšiu máme túto časť pokožky, tým menej sa musíme obávať problémov s rednúcimi vlasmi. Mrkva je skvelým zdrojom provitamínu A, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Vďaka tejto mikroživine sa na povrchu hlavy produkujú látky s mastným zložením, ktorých hlavných cieľom je chrániť pokožku pred znečistením a vysušením.

Ryby a strukoviny

Suché a krehké vlasy sú vďaka konzumácii rybaciny minulosťou. Pozitívne body za posilňovanie vlasov sa pripisujú najmä mastným morským rybám, spomedzi ktorých vyniká obsahom kvalitných bielkovín a zdravých tukov najmä losos. Chváli sa približne trinástimi gramami tukov, a to najmä spomínaných omega-3 mastných kyselín. Ich cieľom je posilňovať nielen cievny systém, mozog a kožu, ale aj vlasy pred vypadávaním. Podobne účinné sú aj strukoviny. Živiny z fazule, cícera, šošovice či sóje oceníme najmä v chladnom počasí, kedy chránia vlasy pred stratou lesku a sily. Netreba zabúdať ani na zelený hrášok, ktorý má vysoké množstvo bielkovín, beta-karoténu a vitamínu C. Kombinácia týchto mikroživín sa považuje za účinný prostriedok v boji proti vypadávaniu vlasov.

Zdravé raňajky potešia vlasy

Ovsené vločky na raňajky sú základom energie na celý deň a rovnako sa z jeho zdravotných benefitov poteší aj vlasová pokrývka hlavy. Kľúčovými látkami, ktoré dominujú v tejto obilnine sú vláknina, vitamíny B, minerálne látky zinok a meď. Zinok s meďou sa odporúča dopĺňať v čase, kedy dochádza k vyššej strate vlasov napríklad pri horšom životnom štýle alebo pri nadmernom strese. V tomto smere však pomôžu aj sladké zemiaky. Batáty dodajú vlasom potrebnú dávku vitamínu A a minerálnych látok. Udržiavajú vlasy pevné a odolné voči vypadávaniu pri česaní či náročnejšej úprave.

Špenát s vajcom

Špenát vyniká najmä obsahom minerálnych látok, ktoré zlepšujú štruktúru vlasu, odolnosť voči vonkajším vplyvom a vysúšaniu. Z minerálnych látok má najmä železo, draslík, selén a zinok. Zastúpené sú v ňom aj vitamíny radu B, vitamíny A, C, K a E. Vajíčka ocení koruna krásy najmä kvôli kvalitným a ľahko stráviteľným proteínom, ktoré zabezpečujú silu vlasov a ich celkové zdravie. Najlepšia je konzumácia celého vajíčka, keďže v žĺtku sa nachádza látka zvaná lecitín, ktorá zlepšuje nielen kvalitu kože, ale aj vlasov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #lesklé vlasy #zdravé vlasy #koruna krásy

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...