Čokoláda nie je len pochúťka. Špeciálne ženám výrazne prospieva

Aj chutné veci vedia byť zdravé. Azda najlepším príkladom je kocka horkej čokolády. Nikdy o nej neuvažujte ako o dobrote, z ktorej získate len prázdne kalórie. Kvalitná čokoláda je totiž medzi sladkosti zaradená omylom. Svojimi účinkami patrí skôr do priečinka superpotravín.

29.08.2020 15:00
Čokoláda je zdravá Foto:
Z kvalitnej horkej čokolády sa nepriberá.
debata

Horká je ta pravá

Ak budete vyberať v potravinách zdravú čokoládu, rovno obíďte biele druhy. Nezastavujte ani pri mliečnej a choďte k poličkám s čiernou čokoládou. Platí, že čím viac kakaa, tým menej uhľohydrátov a cukru, ale viac zdravých mononenasýtených mastných kyselín, vlákniny, železa, horčíka, fosforu, draslíka aj flavonoidov, ktoré znižujú zápal a podporujú imunitu. To všetko sú látky, pre ktoré sa oplatí z času na čas podľahnúť čokoláde.

Znižuje chronickú bolesť

Ak pociťujete chronické bolesti, alebo sa každý mesiac trápite s bolestivým nástupom menštruácie či ovulácie, zvoľte čokoládu, ktorá má viac ako 65 % kakaa. Tá už dokáže spoľahlivo redukovať bolesť na báze tvorby endorfínov, ktoré sú prirodzenými opiátmi a tlmičmi bolesti.

Účinkuje aj na bolesť duše

Stačí jedna alebo dve kocky a život bude krajší. Kakao v tele naštartuje tvorbu fenyletylamínu, ktorý zvyšuje energiu a serotonínu, ktorý pôsobí ako antidepresívum, ktoré si telo dokáže vyrobiť. K tomu môžeme pridať aj anandamid, prírodný kanabinoid, ktorý navodzuje stav pohody.

Čokoláda počas tehotenstva

Vo fínskej štúdii sa zistilo, že tehotné ženy, ktoré jedli čokoládu, mali menej stresu počas gravidity. To sa premietlo aj do faktu, že ich deti boli v maternici pokojnejšie a viac sa usmievali. Skvelá správa pre všetky ženy, ktoré sa pripravujú na úlohu matky. Aj tu však platí, že nič netreba preháňať, kvalitnej čiernej čokolády stačí aj kocka denne a nie celá tabuľka.

Zdravšia pokožka

Každý vie, že ak pokožku nebudete vyživovať zvnútra, žiadny super krém s ňou nespraví zázraky. Čokoláda je aj v tomto prípade správnou voľbou. Vďaka vápniku a mangánu pomáha obnove pleti a podporuje produkciu kolagénu. Vďaka antioxidantom zlepšuje aj odolnosť pokožky pred UV žiarením.

Podporuje chudnutie

Z kvalitnej horkej čokolády sa nepriberá. Jedným z dôvodov je, že jej zjete menej ako bežnej mliečnej. Takže čierna čokoláda nahradí vo vašom stravovaní kalorickejšiu formu. Avšak štúdia uverejnená v publikácii Frontiers in Pharmacology uvádza, že čokoláda pôsobí počas trávenia ako probiotiká, čím podporuje rast prospešných baktérií v črevách. Vaše telo absorbuje lepšie živiny a stimuluje metabolizmus. Preto si ľahšie udržíte správnu váhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #chudnutie #antioxidanty #horká čokoláda #endorfíny

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...