Znižuje váhu, omladzuje aj upravuje menštruáciu. Čo všetko ešte dokáže petržlenová vňať?

Každá kuchárka dobre vie, ako vie petržlenová vňať famózne okoreniť každé jedlo. Hodí sa na zemiaky, do hlavných jedál aj polievok. Nielen skvele vyzerá, ale aj chutí a tie účinky vás dostanú do kolien. Respektíve postavia na nohy.

28.08.2020 13:00
shutterstock petržlen Foto:
Ak trpíte nepravidelnou alebo bolestivou menštruáciou, riešením môže byť práve petržlen a jeho vňať.
debata

Petržlenová vňať spraví jedlo stráviteľnejším

Výhodou petržlenovej vňate je, že podporuje trávenie aj vylučovanie žlče. Ak si ju teda pridáte k ťažším jedlám, tak ich strávite ľahšie. Mnoho ľudí dokonca dokáže zbaviť problémov ťažoby po väčšej porcii jedla. Efektívnejšie trávenie zasa napomáha aj udržiavať stabilnú váhu. Petržlenovú vňať nepoužívajte len na ozdobu, ale cielene.

Plná živín

Ide „len“ o vňať, ale v podstate je to zelený multivitamín. Obsahuje vitamíny skupiny B, dostatok vitamínu C, K aj E. Do tela s ňou v prirodzenej forme dostanete železo, zinok, meď, vápnik, draslík, fosfor, horčík, selén, sodík, mangán, omega 3 aj omega 6 kyseliny. Plus betakarotén, luteín, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú. Jednoducho poklad, ktorý vás postaví na nohy.

Upravuje menštruáciu

Ak trpíte nepravidelnou alebo bolestivou menštruáciou, riešením môže byť práve petržlen a jeho vňať. Skúste tieto zložky zaradiť do vašej stravy a už do mesiaca by sa mohli problémy v menštruácii zmierniť. Stojí to minimálne za pokus.

Aj na pigmentové škvrny

Téma letného obdobia sú pigmentové škvrny, ktoré sa zvyknú objaviť práve po slnení. Aj tu vie byť petržlenová vňať nástrojom, ktorý vás ich zbaví a pleť omladí. Viazaničku petržlenovej vňate zalejte šálkou vriacej vody a nechajte prikryté lúhovať cez noc. Odvarom potom potierajte pigmentové škvrny trikrát denne. Mali by sa zjemniť, mnohé sa dokonca môžu úplne stratiť. Tento odvar vďaka antiseptickým účinkom pomáha aj proti akné.

Pomocník proti osteoporóze

Petržlen obsahuje kyselinu listovú, ktorá dokáže redukovať aminokyselinu homocysteín. Tá sa spolu so znížením obsahu vápnika v kostiach podieľa na rozvoji osteoporózy. Petržlenová vňať by sa tak mala stať jednou z dôležitých súčastí výživy žien v menopauze. Hodí sa pritom nielen na dekorovanie, ale aj do šalátov a rôznych nátierok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #petržlen #osteoporóza #pigmentové škvrny #petržlenová vňať #menštruačná bolesť

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...