Koľko soli by sme v dennej dávke nemali prekročiť? A čo tuky, koľko je už priveľa?

Polovicu dennej stravy by mali tvoriť zdroje vlákniny, dôležitý je tiež príjem bielkovín.

17.08.2020 15:00
soľ - vysoký obsah soli - sodík - solenie Foto:
Solíte priveľa?
debata

Dospelý človek by za deň nemal prijať viac ako päť gramov soli, čo predstavuje približne jednu čajovú lyžičku. Denne treba vypiť aspoň dva litre tekutín, v horúčavách aj viac, avšak vyvarovať sa konzumácii nápojov s pridaným cukrom, ktoré majú vyššiu energetickú hodnotu a obsahujú „prázdne kalórie“. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v spolupráci s kanceláriou Svetovej zdravotníckej organizácie v SR.

Tiež je vhodné jesť aspoň päťkrát denne v menších porciách a nahradiť stužené tuky, napríklad margaríny panenskými rastlinnými olejmi. Polovicu dennej stravy by mali tvoriť zdroje vlákniny, medzi ne patrí napríklad celozrnné pečivo, celozrnné obilniny a cestoviny, ale aj strukoviny, sója, paprika, mrkva, kapusta, jablká a zemiaky. Ovocie a zelenina by mali predstavovať približne tretinu dennej stavy, podľa ÚVZ SR sú nielen významným zdrojom vlákniny, ale tiež vitamínov, kyseliny listovej a minerálov ako draslík a horčík.

Dôležitý je tiež príjem bielkovín, človek by ich mal prijímať z rôznorodých zdrojov – rýb, chudého mäsa a hydiny, vajec, fazule a hrášku, sójových výrobkov a tiež nesolených orechov a semien. Tuky sú dôležitým zdrojom energie, avšak mali by tvoriť menej ako desatinu dennej stravy. Zdravé sú najmä prirodzené tuky v orieškoch, avokáde, rybách a čerstvých panenských olejoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #vláknina #bielkoviny

+ Máte nepokojný spánok mohol by vám pomôcť pohár teplého mlieka s medom.
Nájdete prácu, ktorá vás bude...

+ Chorobu je potrebné vyležať doma v posteli, nemáte čo robiť v práci.
Doprajte si kadernícky alebo...