Na farebný paradajkový šalát potrebujeme (4 porcie):
- 600 g rôznych druhov väčších paradajok (rôznofarebných)
- 300 g cherry paradajok
- 1 malý zväzok bazalky
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 ČL mletého zázvorového prášku
- 1/2 ČL čili prášku
- 1/2 ČL korenia sumak (tmavo červený prášok kyslastej chuti)
- soľ a korenie podľa chuti
- 120 g gréckeho jogurtu
- 6 PL oleja – lisovaného za studena, vhodného na šaláty
Ako na to?
- Paradajky umyte a podľa veľkosti nakrájajte na polovice alebo na kocky. Opatrne umyte aj cherry paradajky, ale tak, aby držali na stopkách.
- Umyte bazalku, vysušte ju a listy natrhajte na menšie kúsky.
- Ošúpte cesnak, jemne nasekajte.
- Zmiešajte zázvor, cesnak, čili, sumak, soľ a korenie.
- Pokrájané paradajky uložte na veľkú šalátovú misu, pridajte aj cherry paradajky.
- Grécky jogurt veľkou lyžicou naneste na paradajky, ozdobte lístkami bazalky a posypte zmiešaným korením.
- Pokvapkajte olejom.
- Šalát sa hodí aj k jedlám z rýb či mäsa, ale výborne chutí aj ako hlavné jedlo.
Ako ešte využiť paradajky? Tu je recept z TV Varecha
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Focaccia s cherry paradajkami na Varecha.sk