Obnovuje bunky, chráni srdce, ničí zápal. Neuveríte, aké ovocie to dokáže

Chutné, sladké a pritom tak zdravé a podceňované. Obyčajné maliny nie sú vôbec tak obyčajné ako by sa mohlo zdať. Najlepšie sú čerstvé, ale účinkujú aj mrazené. Ak si budete chcieť zdravo pomaškrtiť, určite si ich poukladajte na tanier.

11.08.2020 15:00
jar, maliny záhrada Foto:
Maliny obsahujú vitamín C aj horčík.
debata

Zdravšie bunky aj cievy

Maliny nepredstavujú žiadne novovyšľachtené ovocie. No veda v nich nachádza stále nové a nové pozitíva. Doktorka Ana Rodriguez-Mateos z School of Life Course Sciences napríklad zistila, že látky z malín výrazne prispievali k obnove buniek, ktoré lemujú cievy. Vďaka tomu sa maliny už dnes oficiálne považujú za veľký prínos v ochrane pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Bojovník proti rakovine

Každá plodina, ktorá pomôže v tele vychytať potenciálne rakovinové bunky, je dobrou plodinou. V malinách sa nachádza kyselina ellagická, ktorá je schopná deaktivovať rast niektorých karcinogénnych buniek. Zároveň ako silný antioxidant zabraňuje tomu, aby sa naše bunky na rakovinové vôbec premenili.

Nie sú afrodiziakum, ale zlepšia sex

Maliny obsahujú vitamín C aj horčík. To pre muža znamená zlepšenie plodnosti a vyššiu produkciu testosterónu. O malinách v súvislosti so sexuálnou aktivitu treba hovoriť aj kvôli obsahu proantokyanidínu. Látky, ktorá uľavuje priechodnosť ciev. No a to znamená dobré správy pre mužov aj ženy. Mužom sa bude erekcia dosahovať lepšie a udrží sa rýchlejšie. Ženy zasa budú mať omnoho viac prekrvenú oblasť ohanbia, čo znamená viac vzrušenia, ale aj viac slastných pocitov pri milovaní.

Zdravšie oči

Kedysi sa na lepší zrak ordinovala mrkva. Lenže maliny sú rovnako účinné, ak nie viac a rozhodne lepšie chutia. Vitamín A je sám osebe výborný zástanca zdravých očí. No malinách nájdete aj vyššiu koncentráciu rutínu, ktorý spevňuje cievy v očiach. To znamená viac živín pre vaše oko. preto bude zdravšie a odolnejšie.

Krajšia pokožka aj vlasy

Maliny si môžete vychutnávať ako pochúťku a aj tak zlepší stav vašej pokožky a vlasov. Tu zohráva úlohu biotín, ktorý je dôležitý pre správny lesk vlasov a jemnú pleť. Maliny poslúžia aj priamo na pokožke. Majú protizápalový účinok a preto vedia zmierniť podráždenia kože, ekzém, či akné. Stačí priložiť na postihnuté miesto a rozotrieť.

MaM

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #maliny #zdravie a prevencia

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Nezabúdajte na preventívne prehliadky aj keď sa cítite dobre.
Staré dlhy sa vyriešia, cítite finančnú úľavu....