Pohostenie k letnému vínu: radosť v spojení je dvojnásobná

09.08.2020 13:00
varecha, Panorama, jedla k vinu,
Hráškovo-mätové rizoto s grilovanými morskými plodmi. Autor:

Dobré vínko prináša pôžitok a radosť; v spojení s chutným jedlom dvojnásobnú. Aj ľahký letný biely, ružový, červený, tichý i bublinkový mok dáva totiž stolovaniu ďalší rozmer. A je celkom jedno, či ide o pohostenie pri noblesne prestretom stole, na drevenej lavici letnej besiedky, alebo na piknikovej deke. Vytvárajú spolu mimoriadne chutný harmonický celok...

Hráškovo-mätové rizoto s morskými plodmi

Na 4 porcie potrebujeme:

1dl olivového oleja, 200 g masla, 250 g arborio ryže, 2 šalotky, 2 dl bieleho suchého vína, 1 cesnak, 20 g soli , 200 g mrkvy a petržlenu, 10 g petržlenovej vňate, 400 g morských plodov, bazalka, 1 vajce, 100 g škrobovej múčky, 200 g hrášku, mäta, 5 dl oleja, 100 g mascarpone, 1 čili paprička

Postup:

1. Na nastrúhanej koreňovej zelenine orestujeme ryžu, ktorú podlejeme bielym vínom. Postupne pridávame vývar. Keď bude ryža polomäkká, pridáme mätu a hrášok a varíme spolu, kým nebude al dente. Dochutíme podľa chuti.

2. Morské plody restujeme na masle s cesnakom, osolíme a okoreníme, nakoniec pridáme citrón. Z vajíčka a škrobovej múčky vypracujeme cestíčko, pridáme studenú vodu. Do cestíčka namočíme bazalku, ktorú vyprážame v oleji. Na rizoto poukladáme morské plody a zdobíme bazalkovou tempúrou.

Šatôčka plnená „ratatouille“ na tekvicovom kréme

Na 4 porcie potrebujeme:

200 g hladkej múky, 2 vajcia, 3 dl olivového oleja, 2 šalotky, 150 g cukety, 100 g baklažánu, 100 g papriky, 200 g nakladaných cherry paradajok, koriander, 200 g ricotty, 1 malá stredná veľká tekvica, tymian, rozmarín, 30 g soľ, čierne korenie, bazalka, 150 g rukoly, 150 g masla

Postup:

1. Z múky, vajec a oleja vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať 8 hodín. Vyvaľkáme ho a vykrajujeme kruhy, ktoré naplníme zmesou.

2. Preložíme a uzatvoríme. Šalotku, papriku, cuketu a baklažán restujeme na olivovom oleji, pridáme nakladané paradajky a ochutíme koriandrom. Povaríme desať minút. Necháme vychladnúť, pridáme ricottu, ochutíme a zamiešame.

3. Tekvicu varíme spolu s tymianom a rozmarínom, kým sa nerozvarí tak, aby sme ju mohli prelisovať cez jemné sitko. Uvarenú šatôčku opečieme na masle, položíme na tekvicový krém a zdobíme rukolou.

Recepty pripravil Peter Semivan, šéfkuchár hotela Panorama v Štrbskom Plese.

Lákavo vyzerajúci pstruh s krevetami je výsledkom snaženia herca a speváka Juraja Baču v našom štúdiu. Ukázal nám svoj vlastný recept na prípravu tejto dobroty.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#víno #recepty #magazín Varecha #jedlo
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nevyjedajte v noci chladničku, budete mať problémy s nadváhou.
Budete mať na prácu...

+ Štíhlu postavu si zachováte pravidelnou a vyváženou stravou.
Začnite sa chovať k ľudom tak, ako...