Hráškovo-mätové rizoto s morskými plodmi
Na 4 porcie potrebujeme:
1dl olivového oleja, 200 g masla, 250 g arborio ryže, 2 šalotky, 2 dl bieleho suchého vína, 1 cesnak, 20 g soli , 200 g mrkvy a petržlenu, 10 g petržlenovej vňate, 400 g morských plodov, bazalka, 1 vajce, 100 g škrobovej múčky, 200 g hrášku, mäta, 5 dl oleja, 100 g mascarpone, 1 čili paprička
Postup:
1. Na nastrúhanej koreňovej zelenine orestujeme ryžu, ktorú podlejeme bielym vínom. Postupne pridávame vývar. Keď bude ryža polomäkká, pridáme mätu a hrášok a varíme spolu, kým nebude al dente. Dochutíme podľa chuti.
2. Morské plody restujeme na masle s cesnakom, osolíme a okoreníme, nakoniec pridáme citrón. Z vajíčka a škrobovej múčky vypracujeme cestíčko, pridáme studenú vodu. Do cestíčka namočíme bazalku, ktorú vyprážame v oleji. Na rizoto poukladáme morské plody a zdobíme bazalkovou tempúrou.
Šatôčka plnená „ratatouille“ na tekvicovom kréme
Na 4 porcie potrebujeme:
200 g hladkej múky, 2 vajcia, 3 dl olivového oleja, 2 šalotky, 150 g cukety, 100 g baklažánu, 100 g papriky, 200 g nakladaných cherry paradajok, koriander, 200 g ricotty, 1 malá stredná veľká tekvica, tymian, rozmarín, 30 g soľ, čierne korenie, bazalka, 150 g rukoly, 150 g masla
Postup:
1. Z múky, vajec a oleja vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať 8 hodín. Vyvaľkáme ho a vykrajujeme kruhy, ktoré naplníme zmesou.
2. Preložíme a uzatvoríme. Šalotku, papriku, cuketu a baklažán restujeme na olivovom oleji, pridáme nakladané paradajky a ochutíme koriandrom. Povaríme desať minút. Necháme vychladnúť, pridáme ricottu, ochutíme a zamiešame.
3. Tekvicu varíme spolu s tymianom a rozmarínom, kým sa nerozvarí tak, aby sme ju mohli prelisovať cez jemné sitko. Uvarenú šatôčku opečieme na masle, položíme na tekvicový krém a zdobíme rukolou.
Recepty pripravil Peter Semivan, šéfkuchár hotela Panorama v Štrbskom Plese.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pstruh na bielom víne s krevetami podľa Juraja Baču na Varecha.sk