Ovocie: Z kombinácie sladkého so slaným sa môžu zrodiť zaujímavé chute

Maliny, broskyne, čerešne, ríbezle, marhule, černice, melóny, arónia... bolo by škoda nevyužiť bohatstvo úrodných juhoslovenských záhrad. A to nielen v dielni cukrárov a pekárov. Z kombinácie sladkého so slaným sa tiež môžu zrodiť zaujímavé, lahodné chute. Tanier hneď vyzerá sviežejšie a na prvý pohľad vraví, že ide o ľahké letné jedlo. Preto s ním v našej reštaurácii pracujeme tak často a radi.

08.08.2020 15:00
dudice, bistro lokal, varecha, karamelizované... Foto:
Karamelizované broskyne s citrónovým krémom a černicami.
debata

Vyprážaná bryndza na ringlotovom ragú

Na 4 porcie potrebujeme:

200 g bryndze, 10 ringlôt, 1 PL kryštálového cukru, 1 dl medoviny, 300 g kukuričných lupienkov, olej na vyprážanie

Postup:

1. Ringloty vykôstkujeme a dáme vysušiť. Ak máme, môžeme ich dať do sušičky. Vysušené ich posekáme na väčšie kusy. Do hrnca dáme cukor, zalejeme ho medovinou, varíme len dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Keď pridáme ringloty, už nevaríme.

2. Z bryndze vymodelujeme guľky a obalíme ich v rozmixovaných kukuričných lupienkoch. Môžeme ich dobre popritláčať, aby sa na bryndzu nalepili. Pred vyprážaním môžeme ešte dať bryndzové guľky na chvíľu do mrazničky alebo ich tam môžeme nechať dlhšie, takto by v horúcom oleji nemali vytiecť. Pripravené guľky krátko vyprážame v dobre rozpálenom oleji.

3. Takto pripravené ringlotové ragú s vyprážanou bryndzou sa môže podávať ako predjedlo alebo na listovom šaláte ako hlavné jedlo.

Karamelizované broskyne s černicami a citrónovým krémom

Na 4 porcie potrebujeme:

6 broskýň, 200 g cukru, 50 g masla, 1 jogurt, 1 citrón, mäta, 1 vanilkový cukor, černice

Postup:

1. Broskyne nakrájame na mesiačiky, posypeme cukrom a na masle sprudka opečieme.

2. Nastrúhanú kôru a šťavu z citróna vymiešame s vanilkovým cukrom a s jogurtom. Broskyne poukladáme na tanier a navrch dáme citrónový krém, dozdobíme černicami a lístkami mäty.

Recepty pripravili Katarína a Dušan Kováčovci, majitelia reštaurácie Lokál Bistro v Dudinciach.

Video
Šalát so syrom a s lesným ovocím

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #recepty #drobné ovocie #magazín Varecha #bobuľové ovocie

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...