Ovocie: Z kombinácie sladkého so slaným sa môžu zrodiť zaujímavé chute

08.08.2020 15:00
dudice, bistro lokal, varecha, karamelizované...
Karamelizované broskyne s citrónovým krémom a černicami. Autor:

Maliny, broskyne, čerešne, ríbezle, marhule, černice, melóny, arónia... bolo by škoda nevyužiť bohatstvo úrodných juhoslovenských záhrad. A to nielen v dielni cukrárov a pekárov. Z kombinácie sladkého so slaným sa tiež môžu zrodiť zaujímavé, lahodné chute. Tanier hneď vyzerá sviežejšie a na prvý pohľad vraví, že ide o ľahké letné jedlo. Preto s ním v našej reštaurácii pracujeme tak často a radi.

Vyprážaná bryndza na ringlotovom ragú

Na 4 porcie potrebujeme:

200 g bryndze, 10 ringlôt, 1 PL kryštálového cukru, 1 dl medoviny, 300 g kukuričných lupienkov, olej na vyprážanie

Postup:

1. Ringloty vykôstkujeme a dáme vysušiť. Ak máme, môžeme ich dať do sušičky. Vysušené ich posekáme na väčšie kusy. Do hrnca dáme cukor, zalejeme ho medovinou, varíme len dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Keď pridáme ringloty, už nevaríme.

2. Z bryndze vymodelujeme guľky a obalíme ich v rozmixovaných kukuričných lupienkoch. Môžeme ich dobre popritláčať, aby sa na bryndzu nalepili. Pred vyprážaním môžeme ešte dať bryndzové guľky na chvíľu do mrazničky alebo ich tam môžeme nechať dlhšie, takto by v horúcom oleji nemali vytiecť. Pripravené guľky krátko vyprážame v dobre rozpálenom oleji.

3. Takto pripravené ringlotové ragú s vyprážanou bryndzou sa môže podávať ako predjedlo alebo na listovom šaláte ako hlavné jedlo.

Karamelizované broskyne s černicami a citrónovým krémom

Na 4 porcie potrebujeme:

6 broskýň, 200 g cukru, 50 g masla, 1 jogurt, 1 citrón, mäta, 1 vanilkový cukor, černice

Postup:

1. Broskyne nakrájame na mesiačiky, posypeme cukrom a na masle sprudka opečieme.

2. Nastrúhanú kôru a šťavu z citróna vymiešame s vanilkovým cukrom a s jogurtom. Broskyne poukladáme na tanier a navrch dáme citrónový krém, dozdobíme černicami a lístkami mäty.

Recepty pripravili Katarína a Dušan Kováčovci, majitelia reštaurácie Lokál Bistro v Dudinciach.

Šalát so syrom a s lesným ovocím

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#recepty #ovocie #magazín Varecha #drobné ovocie #bobuľové ovocie
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Dnešné raňajky si poriadne vychutnáte, budete mať pekný začiatok dňa.
Dáte prednosť vyššiemu platu pred...

+ Štíhlu postavu si zachováte pravidelnou a vyváženou stravou.
Začnite sa chovať k ľudom tak, ako...