5 jedál, ktoré zdraví ľudia nikdy nevynechávajú

Strava je jedným zo základných pilierov nášho zdravia, ale aj choroby. Od toho, čo si vkladáme do úst, záleží aj naša budúcnosť. Sú jedlá, ktoré majú zdraví ľudia na tanieri takmer denne. A vedia prečo. Predstavujú ich najhodnotnejšiu investíciu do budúcnosti.

09.08.2020 09:00
jedlo, vápnik, mlieko Foto:
Od toho, čo si vkladáme do úst, záleží aj naša budúcnosť.
debata

Grécky jogurt

Jedlo bohaté nielen na vápnik, ale aj bielkoviny. Navyše originálny grécky jogurt sa vytvára vďaka špeciálnemu kmeňu baktérií, ktoré posilňujú imunitu. Dokonca môžu pomáhať aj pri alergii a sezónnych ochoreniach. Na to je však naozaj nutné siahnuť po originálnom gréckom jogurte a nielen jogurte gréckeho typu.

Petržlenová vňať

Doslova zelený poklad. Obsahuje veľa železa aj vitamínu C. Výborné chutí a môžete si ňou dozdobiť prakticky každé jedlo. Má mnoho živín a jednou z jej vlastností je, že pomáha tráveniu. Preto výrazne zlepší vaše pocity aj po sýtejšom nedeľnom obede. Je tým pravým korením, ktoré nielen dobre vyzerá, ale aj prospieva.

Červená paprika

Paprika je výborným zdrojom vitamínu C a A, ale aj vitamínu B6. Pomáha vytvárať červené krvné farbivo hemoglobín a naša krv je preto zdravšia. Následne dokáže prijať viac kyslíka a to je potrebné nielen pre športové výkony, ale aj pre celkové zdravie organizmu. Paprika na chlebe je skvelý doplnok a určite ju vaše telo ocení.

Červený melón

Obsahuje 91 % vody a zvyšok sú vlastne zdraviu prospešné látky. V lete vynikajúco hydratuje, je nízkokalorický a obsahuje celý rad minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Vďaka obsahu lykopénu podporuje zdravie srdca a pomáha predchádzať vzniku srdcovocievnych ochorení, ktoré aj na Slovensku stoja za veľkým množstvom predčasných úmrtí.

Cesnak

Má zlú povesť kvôli aróme, ktorú zanecháva v dychu a v pote. Jeden strúčik denne vás však v živote zbaví mnohých nepriateľov. Má vysoký obsah síry a preto telo intenzívne detoxikuje. Okrem toho je prirodzeným antibiotikom a základom pre elimináciu výskytu baktérií, vírusov a plesní. Neduhov, ktoré môžu pôsobiť práve počas leta. Jeho výhodou je, že nepôsobí len lokálne, ale svojimi zložkami nasiakne prakticky celé telo. Čo sa prejavuje aj typickou arómou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #životný štýl #zdravá strava #zdravie a prevencia

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....