Umývať šampiňóny pred použitím v kuchyni alebo nie?

Majú sa huby pred použitím len jemne očistiť alebo im voda až tak veľmi nevadí?

30.07.2020 06:09
šampiňóny Foto:
Šampiňóny ponúkajú množstvo možností na ich spracovanie.
debata

Paradajky, jablká, šalát… Pri týchto kúskoch nikto nepochybuje o tom, či ich pred použitím v kuchyni umyť alebo nie. Ako je to však so šampiňónmi? Mnohí tvrdia, že by sa umývať nemali, pretože nasiaknu vodou a následne sa stávajú mäkkými, strácajú svoju konzistenciu. Podobné tvrdenia sa uvádzajú aj v súvislosti s inými druhmi húb. Majú sa len jemne očistiť alebo im voda až tak veľmi nevadí? Kde je pravda?

Niekoľko exprimentov si vyskúšali v kuchárskom časopise „Cook’s Illus­trated“. Čo zistili? Šampiňóny odvážili pred umytím aj po ňom, potom výsledky porovnávali. Prekvapivo sa ukázalo, že umyté huby neboli ťažšie. Krátke zmytie pôdy a hrubých nečistôt neznamená, že huby okamžite nasiaknu vodou. Ich konzistencia tak viditeľne neutrpela.

Je preto na rozhodnutí kuchára, ako sa rozhodne huby očistiť. Či z nich nečistoty odstráni štetcom alebo vlhkou utierkou, či ich umyje pod vodou. Pri väčších množstvách húb sa javí ako rýchlejšia možnosť ich umytia vo vode. V obchodoch už nájdete rôzne pomôcky na čistenie šampiňónov aj húb – napríklad nôž, ktorý je spojený aj so špeciálnym štetčekom. Pri zberaní húb ich tak priamo na mieste očistíte od pôdy či listov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kuchyňa #huby #šampiňóny

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...