Ktoré potraviny v lete pomáhajú viac pri chudnutí?

Nadbytočným kilogramom tuku môžeme dať definitívne zbohom aj v letných mesiacoch. Práve v tomto období sú o čosi dostupnejšie potraviny, ktoré podľa vedcov uľahčujú zhadzovanie váhy u žien. Ako fungujú?

04.08.2020 13:00
žena, úsmev, ovocie, hrozno, ananás Foto:
Nadbytočným kilogramom tuku môžeme dať definitívne zbohom aj v letných mesiacoch.
debata

Krásny úsmev i ladné krivky

Do popredia sezónneho ovocia sa v tomto čase zaraďujú čerešne. Drobné ovocie s typickým srdcovitým tvarom ponúka pre nežnejšiu polovičku ľudstva vzácnu zlúčeninu, ktorú poznáme pod názvom resveratrol. Ide o antioxidant, ktorý sa vraj podieľa na transformácii ľudského tela. Vedci z Washington State University pátrali po týchto účinkoch skúmaním myší, ktorým podávali vyššie dávky spomínanej látky. Výskum ukázal, že vďaka tejto zlúčenine dochádza k rýchlejšiemu úbytku podkožného, ale aj viscerálneho tuku, ktorý obaľuje vnútorné telesné orgány. Okrem toho sa čerešne dokážu postarať aj o zlepšenie kvality zubov a kostí.

Zázračný enzým na zhadzovanie

Vychladené ovocie, ktoré nás dokáže zbaviť podkožného tuku. Ananásu sa i napriek jeho sladkej chuti pripisujú v chudnutí priam zázračné vlastnosti. Obsahuje vysoké množstvo ovocných kyselín, vodu a vitamín C. Jeho hlavným kalibrom je látka zvaná bromelín. Ide o enzým, ktorý zlepšuje trávenie, štartuje metabolizmus a uľahčuje chudnutie z tukového tkaniva. Takisto sa chváli protizápalovými vlastnosťami a s obľubou sa používa aj pri nadúvaní. Konzumácia ananásu pomáha rozložiť v žalúdku bielkoviny, ktoré spôsobujú spomínaný problém.

Potlačí chuť do jedla

Grilovanie, opekanie a príprava rýchleho občerstvenia. Tuky z týchto potravín patria do skupiny nasýtených mastných kyselín, ktoré poškodzujú cievy, srdce a takisto vedú k nadváhe a obezite. Výbornou alternatívom ku grilovaným, červeným a mastným mäsám patrí huba portobello, ktorá podporuje chudnutie najmä v kombinácii s cesnakom a olivovým olejom. Huby portobello stabilizujú hladinu cukru v krvi žien, regulujú vyplavovanie inzulínu do tela. Netreba zabudnúť na to, že spomínaná pochúťka dokáže zaplniť žalúdok a potlačiť chuť do jedla.

Spomalí uhorka starnutie?

Ak hľadáme osviežujúcu potravinu, ktorá zaženie hlad a zároveň zasýti, staviť môžeme na uhorky. V lete majú o čosi intenzívnejšiu chuť, a to vďaka prirodzenému slnečnému žiareniu. Ide o typickú letnú zeleninu, ktorá sa používa na dopĺňanie tekutín v horúcich dňoch. Obsahuje vyše 90 % vody, má minimum kalórií a vďaka optimálnemu pomeru elektrolytov, teda minerálnych látok, znižuje krvný tlak najmä u zrelších žien. Hovorí sa, že uhorky majú vplyv aj na dlhovovekosť. Pravidelná konzumácia tohto druhu chutnej zeleniny potláča zápaly a pôsobí protizápalovo.

Spáli telesné tuky

Grapfruit poteší nielen telo, ale aj myseľ. Považuje sa za tukožravé ovocie, pretože obsahuje veľa vody a najmä vysoké množstvo kvalitných ovocných kyselín. Vitamín C posilňuje organizmus a povzbudzuje imunitný systém. Podľa niektorých štúdií grapefruit stabilizuje hladinu inzulínu a potláča chuť na sladké jedlá. Ďalší výskum potvrdil, že pitie čerstvej šťavy z grapefruitu redukuje chuť do jedla a lepšie spaľuje telesné tuky. Pri grapefruitovej šťave sa treba mať niekedy na pozore, a to pri užívaní niektorých liekov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zdravá strava #životospráva #ovocie a zelenina #metabolizmus

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Začnite si dávať na tvár menej, začne dýchať a bude vyzerať krajšie.
Nemeškajte na stretnutia, kolegovia sú o...