Čo ohrozuje plodnosť u obidvoch pohlaví?

Pochutnávanie si na červenom mäse sa môže podľa vedcov negatívne podpísať pod reprodukčné funkcie žien i mužov.

01.08.2020 13:00
červené mäso Foto:
Červené mäso obsahuje väčšie množstvo nasýtených mastných tukov, ktoré ovplyvňujú zvyšovanie hladiny cholesterolu v krvi.
debata

Keď je čas na tehotenstvo

Hovädzie či bravčové mäso. Nesú prívlastok červené a hoci sa považujú za vynikajúci zdroj bielkovín, na rozdiel od chudého králičieho, kuracieho či morčacieho mäsa majú o čosi viac tuku či cholesterolu. V malom množstve neškodí, konzumácia väčších dávok červeného mäsa sa však môže podpísať pod niektoré nenápadné zdravotné problémy. Podľa štúdie uverejnenej v publikácii Fertility a Sterility vedie obmedzenie jedenia takzvaného červeného mäsa k vyššej plodnosti u žien. U mužov sa pochutnávanie na spomínanej dobrote odráža v kvalite a v znižovaní počtu spermií.

Pozor na skryté tuky

Na mäso však netreba zabúdať, odporúča sa jedna až dve porcie hovädziny či bravčoviny za týždeň. Striedajme ho aj s kvalitnými zdrojmi zdravých tukov. K nim patria najmä ryby, ktoré majú okrem dôležitých bielkovín aj vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín. Do tejto skupiny zaraďujeme mastné slané ryby akými sú losos, sleď, makrela či sardinky. Z rastlinných potravín povzbudia plodnosť najmä šošovica a cícer. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v týchto potravinách pozitívne pôsobia na zdravie mozgu, srdca, ciev a na pohlavné zdravie. Konzumácia veľkého množstva červeného mäsa sa spája aj s priberaním na váhe. Nadbytočné kilogramy majú na svedomí predovšetkým takzvané skryté tuky. Podľa nedávneho výskumu nahradenie hovädzieho a bravčového mäsa až o 90% chudým mäsom pomáha pri znižovaní telesnej váhy.

Keď telo nevonia

Opekačky, grilovanie, ale aj časté jedenie klobásy, slaniny a iných údenín sa môžu prejaviť v podobe nepríjemného dychu. Pri trávení mäsa totiž telo produkuje amoniak, ktorý sa môže prejaviť zápachom v ústnej dutine. Podobný problém sa môže vyskytnúť aj pri celkovom telesnom pachu. Štúdia, ktorá sa zaoberala týmto problémom, zistila, že ľudia, ktorí jedli počas dvoch týždňov menej bravčového či hovädzieho mäsa mali príjemnejšiu telesnú vôňu. Rovnako sa podľa výskumu zvyšovala atraktivita mužov i žien.

Nie je to katastrofa, ale

Červené mäso obsahuje väčšie množstvo nasýtených mastných tukov, ktoré ovplyvňujú zvyšovanie hladiny cholesterolu v krvi. Poznáme dva druhy tejto látky, a to dobrý (HDL) a zlý (LDL) cholesterol. Výskumy našťastie ukazujú, že dve či tri porcie hovädziny týždenne nemajú veľký vplyv na zvyšovanie hladiny cholesterolu. Pri chudom mäse sa riziko výskytu tohto problému ešte viac znižuje. Bravčové a hovädzie mäso môžu spôsobovať celý rad tráviacich ťažkostí vrátane zápchy. Problém nie je ani v samotnej surovine, ale v jej množstve a nedostatku ďalších dôležitých látok.

Čím doplníme porcie mäsa?

Mäso je vhodné kombinovať s celozrnnými potravinami ako je napríklad ryža a tiež zeleninovými šalátmi. Rastlinné prílohy dodajú telu potrebné množstvo vlákniny, ktorá pomôže podporiť zažívanie. Hovädzie a bravčové mäso sú rovnako zdrojom vitamínu B12, ale aj minerálov ako napríklad železa a zinku. Železo je potrebné pre správnu krvotvorbu a zinok pomáha zlepšovať kvalitu nechtov, vlasov a pokožky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #tehotenstvo #plodnosť #reprodukcia #červené mäso

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...