Ryža s hovädzinou a glazovanou mrkvou
Na 4 porcie potrebujeme:
1 kg hovädzej nožiny, 800 g uvarenej ryže, 200 ml hovädzieho vývaru, 300 g mrkvy, 1 PL hnedého cukru, 1 PL balzamikového octu, 125 g rukoly, polovica červeného jablka, 2 PL olivového oleja, šťava z polovice citróna, 2 čl medu, 2 PL majonézy, 1 čl žltej americkej horčice, olej, soľ, údená sladká paprika, čierne korenie, sušený cesnak
Postup:
1. Hovädziu nožinu očistíme od blán, nasolíme, okoreníme a polejeme olejom. Koreniny poriadne vmasírujeme a mäso podlejeme vývarom. Na pekáči mäso zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 90 oC, kým sa mäso nerozpadá (asi 12 hodín). Po upečení mäso potrháme a nasekáme a premiešame s trochou výpeku.
2. Mrkvu nakrájame na 2 až 3 mm plátky. V panvici podlejeme 2–3 lyžicami vody a dusíme. Pridáme cukor a balzamikový ocot. Spolu povaríme ešte 3–4 minútky, až kým nie je mrkva obalená hustým sirupom.
3. Jablko zbavíme jadrovníka, nakrájame na tenké plátky a zmiešame s rukolou. Olej vymiešame s citrónovou šťavou a medom. Šalát prehádžeme v dresingu.
4. Jedlo v miske servírujeme vedľa seba a posypeme mäsom. Ozdobíme dresingom z majonézy, horčice a medu.
Sendvič a la Cézar
Na 4 porcie potrebujeme:
500 g vykostených kuracích stehien, 1 PL dijonskej horčice, šťava z polovice citróna, 1 čl worcesterskej omáčky,3 PL olivového oleja, 1 čl soli,3 PL majonézy, 4 bagety, 1 rímsky šalát
Postup:
1. Marinádu pripravíme tak, že v nádobe zmiešame worcesterskú omáčku, olej, horčicu a citrónovú šťavu a zmes vymixujeme ponorným mixérom.
2. Jednu lyžicu tejto zmesi zmiešame s 3 lyžicami majonézy. Vo zvyšku marinujeme kuracie stehná. Tie opekáme na rozpálenej panvici asi 5 minút z každej strany.
3. Sendvič pripravíme tak, že omáčkou polejeme spodnú polovicu rozkrojenej bagety, pridáme kuracie stehná a rímsky šalát.
Recepty pripravil Šimon Smrtič, šéfkuchár a majiteľ bistier Kaliforňan v Bratislave
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáci hamburger s cibuľovým džemom na Varecha.sk