Ideme na výlet: Aj na deke by malo jedlo chutiť a lákavo vyzerať

Aj výlet je hoden dobrého jedla, na ktoré sa budeme tešiť už od začiatku túry. Nenáročného na prípravu a ani po dvoch-troch hodinkách nestrácajúceho svoju textúru, vôňu a príťažlivosť. Aj na deke, lesnej lavičke či prechádzke po pamiatkach by malo chutiť a lákavo vyzerať; dnes aj vďaka moderným praktickým obalom, ktoré jedlo dobre ochránia a zároveň nezaťažujú prírodu.

13.07.2020 13:00
varecha, kalifornčan, bageta, cézar, Foto:
Sendvič a la Cézar.
debata (1)

Ryža s hovädzinou a glazovanou mrkvou

Na 4 porcie potrebujeme:

1 kg hovädzej nožiny, 800 g uvarenej ryže, 200 ml hovädzieho vývaru, 300 g mrkvy, 1 PL hnedého cukru, 1 PL balzamikového octu, 125 g rukoly, polovica červeného jablka, 2 PL olivového oleja, šťava z polovice citróna, 2 čl medu, 2 PL majonézy, 1 čl žltej americkej horčice, olej, soľ, údená sladká paprika, čierne korenie, sušený cesnak

Postup:

1. Hovädziu nožinu očistíme od blán, nasolíme, okoreníme a polejeme olejom. Koreniny poriadne vmasírujeme a mäso podlejeme vývarom. Na pekáči mäso zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 90 oC, kým sa mäso nerozpadá (asi 12 hodín). Po upečení mäso potrháme a nasekáme a premiešame s trochou výpeku.

2. Mrkvu nakrájame na 2 až 3 mm plátky. V panvici podlejeme 2–3 lyžicami vody a dusíme. Pridáme cukor a balzamikový ocot. Spolu povaríme ešte 3–4 minútky, až kým nie je mrkva obalená hustým sirupom.

3. Jablko zbavíme jadrovníka, nakrájame na tenké plátky a zmiešame s rukolou. Olej vymiešame s citrónovou šťavou a medom. Šalát prehádžeme v dresingu.

4. Jedlo v miske servírujeme vedľa seba a posypeme mäsom. Ozdobíme dresingom z majonézy, horčice a medu.

Sendvič a la Cézar

Na 4 porcie potrebujeme:

500 g vykostených kuracích stehien, 1 PL dijonskej horčice, šťava z polovice citróna, 1 čl worcesterskej omáčky,3 PL olivového oleja, 1 čl soli,3 PL majonézy, 4 bagety, 1 rímsky šalát

Postup:

1. Marinádu pripravíme tak, že v nádobe zmiešame worcesterskú omáčku, olej, horčicu a citrónovú šťavu a zmes vymixujeme ponorným mixérom.

2. Jednu lyžicu tejto zmesi zmiešame s 3 lyžicami majonézy. Vo zvyšku marinujeme kuracie stehná. Tie opekáme na rozpálenej panvici asi 5 minút z každej strany.

3. Sendvič pripravíme tak, že omáčkou polejeme spodnú polovicu rozkrojenej bagety, pridáme kuracie stehná a rímsky šalát.

Recepty pripravil Šimon Smrtič, šéfkuchár a majiteľ bistier Kaliforňan v Bratislave

Video
Urobte si vlastný burger, budete vedieť, čo v ňom je!

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #recepty #piknik #rýchle recepty #snack #piknikový kôš

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...