Pivné placky so slaninkou a plesňovým syrom
Na 4 porcie potrebujeme:
8 rožkov (žemlí), 1 dl šľahačky, 2 vajcia, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 syr s bielou plesňou, 1 dl svetlého piva,100 g slaniny nakrájanej na kocky,1 PL oleja, soľ, korenie, petržlenová vňať, 1 jarná cibuľka
Na cesnakový dip: 1 dl kyslej smotany, 1 dl bieleho jogurtu, 1 strúčik pretlačeného cesnaku,soľ,korenie,kôpor
Postup:
1. Biele pečivo si nakrájame na kocky. Nakrájaný syr zalejeme pivom a necháme postáť hodinu.
2. Na oleji osmažíme cibuľu, cesnak, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a všetko zmiešame s nakrájaným pečivom. Zmes necháme trochu vychladnúť a pridáme vajcia, syr naložený v pive, nakrájanú vňať, jarnú cibuľku a dochutíme soľou a korením. Konzistenciu ešte upravíme pridaním smotany tak, aby zmes bola polotuhá a dobre sa tvarovala.
3. Vytvarujeme z nej bochníčky – placky, ktoré opečieme na panvici do zlatista.
4. Pri príprave cesnakového dipu zmiešame všetky suroviny.
Losos v pivnom cestíčku na hráškovom pyré
Na 4 porcie potrebujeme:
600 filetu z lososa,4 zemiaky varené v šupke,50 g masla,soľ,korenie, 1 citrón
Na pivné cestíčko: 300 g hladkej múky, 2 vajcia,2 dl svetlého piva,kurkuma,soľ, korenie
Na hráškové pyré: 400 g hrášku, maslo, 200 ml šľahačky,soľ,korenie
Postup:
1. Na cestíčko zmiešame vajcia, múku, pivo a kurkumu do hladkej hmoty.
2. Hrášok osmažíme na masle a pridáme šľahačku, soľ a korenie a následne rozmixujeme dohladka v kuchynskom robote.
3. Lososa si rozkrájame na pozdĺžne pásiky, dochutíme soľou a korením. Vložíme do múky, pivného cestíčka a následne vyprážame na panvici v hlbokom oleji.
4. Zemiaky uvarené v šupke si ošúpeme a nakrájame na pásiky, jemne osmažíme na masle a dochutíme soľou a korením. Na stred taniera naservírujeme hráškové pyré. Pridáme zemiaky na masle a poukladáme lososové kúsky. Podávame s citrónom.
Recepty pripravil George Kostka, šéfkuchár z Pension & Restaurant Meridiana Bojnice
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pivná nátierka na Varecha.sk