Pivo k jedlu, jedlo k pivu aj pivo do jedla

10.07.2020 13:00
pivo, varecha, pivné placky,
Pivné placky so slaninkou a plesňovým syrom. Autor:

Vraví sa o snúbení jedla a vína. To isté však platí aj pre nápoj z chmeľu. S mnohými jedlami tvorí ideálny pár – ako pivo k jedlu, jedlo k pivu aj pivo do jedla. U nás, na Britských ostrovoch, v Mexiku či dokonca k sushi, skrátka naprieč zemeguľou. Veď pivné guláše alebo tokáň sa už dávno udomácnili v bežnej gastronómii. A čo ešte v zážitkovej, keď rôzne svetlé, tmavé, kvasinkové, pšeničné i ovocné moky dajú tanieru vždy inú chuť...

Pivné placky so slaninkou a plesňovým syrom

Na 4 porcie potrebujeme:

8 rožkov (žemlí), 1 dl šľahačky, 2 vajcia, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 syr s bielou plesňou, 1 dl svetlého piva,100 g slaniny nakrájanej na kocky,1 PL oleja, soľ, korenie, petržlenová vňať, 1 jarná cibuľka

Na cesnakový dip: 1 dl kyslej smotany, 1 dl bieleho jogurtu, 1 strúčik pretlačeného cesnaku,soľ,ko­renie,kôpor

Postup:

1. Biele pečivo si nakrájame na kocky. Nakrájaný syr zalejeme pivom a necháme postáť hodinu.

2. Na oleji osmažíme cibuľu, cesnak, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a všetko zmiešame s nakrájaným pečivom. Zmes necháme trochu vychladnúť a pridáme vajcia, syr naložený v pive, nakrájanú vňať, jarnú cibuľku a dochutíme soľou a korením. Konzistenciu ešte upravíme pridaním smotany tak, aby zmes bola polotuhá a dobre sa tvarovala.

3. Vytvarujeme z nej bochníčky – placky, ktoré opečieme na panvici do zlatista.

4. Pri príprave cesnakového dipu zmiešame všetky suroviny.

Losos v pivnom cestíčku na hráškovom pyré.
Losos v pivnom cestíčku na hráškovom pyré. Autor: Ľuboš Pilc

Losos v pivnom cestíčku na hráškovom pyré

Na 4 porcie potrebujeme:

600 filetu z lososa,4 zemiaky varené v šupke,50 g masla,soľ,korenie, 1 citrón

Na pivné cestíčko: 300 g hladkej múky, 2 vajcia,2 dl svetlého piva,kurkuma,soľ, korenie

Na hráškové pyré: 400 g hrášku, maslo, 200 ml šľahačky,soľ,ko­renie

Postup:

1. Na cestíčko zmiešame vajcia, múku, pivo a kurkumu do hladkej hmoty.

2. Hrášok osmažíme na masle a pridáme šľahačku, soľ a korenie a následne rozmixujeme dohladka v kuchynskom robote.

3. Lososa si rozkrájame na pozdĺžne pásiky, dochutíme soľou a korením. Vložíme do múky, pivného cestíčka a následne vyprážame na panvici v hlbokom oleji.

4. Zemiaky uvarené v šupke si ošúpeme a nakrájame na pásiky, jemne osmažíme na masle a dochutíme soľou a korením. Na stred taniera naservírujeme hráškové pyré. Pridáme zemiaky na masle a poukladáme lososové kúsky. Podávame s citrónom.

Recepty pripravil George Kostka, šéfkuchár z Pension & Restaurant Meridiana Bojnice

Kto z vás si natieral pivo na chlebík? Vyskúšajte syrovú nátierku s pivom.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pivná nátierka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Páči sa Vám tento článok? Prosíme, podporte kvalitnú žurnalistiku.

Cieľom denníka Pravda a jeho internetovej verzie je prinášať Vám každý deň aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá, ďalšie užitočné a praktické informácie ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť Poslať SMS Predplatiť denník
#recepty #recept s pivom #pivo
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku